Skip to main content

Γυμναστικός Σύλλογος ΣΠΟΡΤΙΓΚ

Σύνταξη: Δημήτρης Μπούκας

Το Zone Press συνεχίζει το ταξίδι του και αυτό το μήνα φιλοξενούμε τον ΑΟ Σπόρτιγκ. Είναι και αυτές οι ομάδες που εξαρχής αντιλαμβανόμαστε πόσο θετική αύρα έχουν, πόση όρεξη και διάθεση για μπάσκετ, που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτεροι συνολικά μέρα με την μέρα. Αγγελόπουλος Δημήτρης, Τάσιος Αναστάσης, Ιωάννα Γιαννακάκου μας μιλούν για το όραμα και την λειτουργία της ομάδας.

Πρόεδρος Α.Ο Σπόρτιγκ - Αγγελόπουλος Δημήτρης

Το όραμα είναι ο σύλλογος να δουλεύει με πλάνο, υπομονή και πρόγραμμα

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι και το όραμα σας για την ομάδα;

Ο στόχος της ομάδας και γενικότερα του συλλόγου είναι σε πρώτη φάση η σωστή και καλή λειτουργία που ξεκινάει από τις υποδομές χτίζοντας την αυριανή ημέρα.

Όσο αναφορά την Ανδρική μας ομάδα φέτος μετέχει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρωτάθλημα που λόγω της αναδιάρθρωσης θα πέσουν πολλές ομάδες. Έτσι ο βασικός στόχος ήταν η γρηγορότερη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία το οποίο και επιτύχαμε αφού μετέχουμε ήδη στα playoffs ανόδου.

Η δε γυναικεία ομάδα που χτίστηκε στην ουσία από το μηδέν κάνοντας αυτή την επανεκκίνηση τα δείγματα είναι ήδη πολύ θετικά αφού διεκδικεί και αυτή την είσοδο της στην πρώτη τετράδα για τα playoff και την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Το γενικότερο όραμα όπως προανέφερα είναι καταρχάς να υπάρχει ένας Σύλλογος που να είναι νοικοκυρεμένος, να δουλεύει με πλάνο και να δίνει ευκαιρίες στα νέα παιδιά έτσι ώστε με υπομονή και πρόγραμμα να επανέλθει εκεί που πραγματικά ανήκει.

 

Τι είναι αυτό που θεωρείτε πως μπορεί να διαφοροποιεί την ομάδα σας από τις υπόλοιπες;

Σίγουρα η ιστορικότητα του Συλλόγου και η βαριά κληρονομιά είναι κάτι που μας κάνει συνεχώς να προσπαθούμε περισσότερο και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σιγά σιγά να χτίσουμε γερές βάσεις για τα επόμενα χρόνια.

 

Τι μαθαίνουμε από μια νίκη και τι από μια ήττα κατά την γνώμη σας;

Μια μεγάλη νίκη μας δίνει την χαρά της στιγμής όμως κάθε νίκη για να έχει αξία πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια, την χαιρόμαστε αλλά την αφήνουμε πίσω για να πάμε στην επόμενη.

Το ίδιο συμβαίνει και στην ήττα. Και η νίκη και η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού. Πιστεύω προσωπικά ότι από την ήττα μαθαίνεις περισσότερα αρκεί να καταλάβεις και να διορθώσεις το τι σε οδήγησε σε αυτήν.

Όπως λέει και ο σοφός λαός από τα λάθη σου μαθαίνεις. Την ήττα μπορείς λοιπόν να  την μετατρέψεις σε νίκη μακροπρόθεσμα εάν από αυτήν διδαχθείς και συνειδητοποιήσεις τα λάθη που σε οδήγησαν σε αυτή.

 

Αναστάσιος Τάσιος  - Προπονητής Ανδρικής ομάδας

«Θεωρώ πως στην ομάδα μας υπάρχει ταλέντο και πολλή όρεξη για δουλειά»Πως εξελίσσεται η φετινή χρονιά για εσάς; Είστε εντός των αρχικών σας στόχων;

Η φετινή χρονιά είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η προκήρυξη της Α’ ΕΣΚΑ καθιστούσε την παραμονή στην κατηγορία πάρα πολύ δύσκολη(εξαρτάται και από τον αριθμό των ομάδων που θα πέσουν από Γ' Εθνική)

Ο αρχικός μας στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία καθώς μπορεί να πέσουνε έως και 10 ομάδες. Έχουμε πετύχει τον 1ο στόχο, καθώς η ομάδα μας κατάφερε να μπει στα play off σε έναν πολύ ανταγωνιστικό όμιλο, με πολύ καλές ομάδες που διεκδικούσαν τον ίδιο στόχο με μας έως την τελευταία αγωνιστική. Είχαμε κυρίως παιδιά που δεν είχαν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α’ ΕΣΚΑ και αυτό από μόνο του ήταν στοίχημα, αλλά πιστεύαμε πολύ στο ταλέντο και στο κίνητρο που είχαν.

Το αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας δικαίωσε τις προσδοκίες όλων μας. Στην διαδικασία των play off, θα διεκδικήσουμε ότι καλύτερο μπορούμε και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό.

 

Πιστεύετε σαν προπονητής πως υπάρχουν αθλητές που θα μπορούσαν να αγωνιστούν και σε ανώτερο επίπεδο ή ο ανταγωνισμός αλλάζει αισθητά σε μεγαλύτερη κατηγορία;

Θεωρώ πως στην ομάδα μας υπάρχει ταλέντο και πολλή όρεξη για δουλειά.

Υπάρχουν παιδιά που θα μπορούσαν να σταθούν σε πιο υψηλή κατηγορία, το πιστεύω, ίσως όχι ακόμη αλλά σε 1-2 χρόνια σίγουρα.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουν να δουλεύουν, να έχουν υπομονή, επιμονή και να κάνουν το επόμενο βήμα όταν είναι 100% έτοιμοι. Αυτό θέλουμε και εμείς εξάλλου.

Πως διαχειρίζεστε σαν ομάδα μια ήττα εκτός προγράμματος, αλλά και μια πολύ καλή νίκη; 

Δουλεύουμε για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό της σεζόν όπως ανέφερα.

Όλες οι ομάδες είναι καλές και ανταγωνιστικές και κάθε νίκη ή ήττα είναι εξίσου σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει περιθώριο να χαρούμε ή να μας πάρει από κάτω, πρέπει να δούμε το επόμενο παιχνίδι. Δεν επηρεαζόμαστε από το αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να δουλεύουμε και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δουλεύουμε μετά από κάθε παιχνίδι και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.

 

ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΥ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

«Σημασία έχει το κάθε παιδί να βρει το άθλημα που του αρέσει»

 

Πόσο σημαντικές είναι οι ακαδημίες για μια ομάδα και ποια η δική σας νοοτροπία που προσπαθείτε να περάσετε στα νέα παιδιά που έρχονται;

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια μιας ομάδας, αν όχι το σημαντικότερο είναι η ακαδημίες της. Αποτελούν δείκτη καλής  λειτουργίας του σωματείου και τα θεμέλια για ύπαρξη «κορμού» αθλητών στα αγωνιστικά τμήματα αντρικού και γυναικείου. Στόχος μας είναι να έρθουν στο γήπεδο όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά γίνεται και να βλέπουμε από αυτά να το ευχαριστιούνται στο παρκέ. Είναι σίγουρο πως δεν γίνεται όλα τα παιδιά να έχουν ταλέντο ωστόσο μπορούν όλα να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε ένα σύνολο με κανόνες, να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες μιας ομάδας και στο τέλος της ημέρας να αγαπούν το μπάσκετ. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό, την ευχαρίστηση και την αγάπη, προσπαθούμε να τους μάθουμε τα βασικά του αθλήματος όσο καλύτερα μπορούμε.

Τι είναι αυτό που θα πείτε σε ένα παιδί που μπορεί να έχει απογοητευτεί και να θέλει να σταματήσει ή θεωρεί πως δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που θέλει;

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, έχω αντιληφθεί πως η προσπάθεια και η σκληρή δουλεία στο τέλος ανταμείβεται, όχι χρηματικά αλλά σαν αποτέλεσμα – εικόνα στο γήπεδο. Αν  το παιδί αυτό προπονείται όπως πρέπει, θα του έλεγα πως η υπομονή είναι αρετή και σίγουρα πως αν επιμείνει στο στόχο του θα τα καταφέρει. 

Πιστεύετε πως θα έπρεπε να παρακολουθεί περισσότερος κόσμος το μπάσκετ σε αυτές τις κατηγορίες;

Εννοείται! Αν εξαιρέσουμε την Α1 κατηγορία που μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές, στις υπόλοιπες κατηγορίες αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες που μπορεί να μην βγάζουν τα προς το ζην από το μπάσκετ αλλά στο κομμάτι της νοοτροπίας το αντιμετωπίζουν το ίδιο επαγγελματικά. Κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, να βρίσκεσαι δηλαδή καθημερινά στο γήπεδο , να αφιερώνεις ημερησίως κάποιες ώρες  και να προσπαθείς να το συνδυάσεις με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου σε υψηλό μάλιστα επίπεδο.  Επιπλέον και στις χαμηλότερες κατηγορίες διεξάγονται ωραία παιχνίδια με αξιόλογες ομάδες και παίκτριες.

Είναι πλέον απολύτως αποδεκτό στις μικρές ηλικίες ότι τα κορίτσια παίζουν μπάσκετ, με βάση την εμπειρία σας;

Πιστεύω πως στερεότυπα που αφορούν την ενασχόληση ενός παιδιού με κάποιο άθλημα έχουν εξαλειφθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την κοινωνία. Σημασία έχει το κάθε παιδί να βρει το άθλημα που του αρέσει, ώστε να το ακολουθήσει σε όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια βάση και να επωφεληθεί από ό,τι αυτό μπορεί να του προσφέρει (υγεία, κοινωνικότητα, ψυχολογία και κ.α.).  Ναι, τα κορίτσια πλέον παίζουν μπάσκετ από τις μικρές ηλικίες. Ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά στο σύλλογο μας έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους, σε αυτό πιθανά να συνετέλεσε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων το καλοκαίρι του 2022 αλλά και η ανάγκη τους να βγουν από το σπίτι μετά από  δύο χρόνια καραντίνας που κράτησαν τα παιδιά μακριά από την άθληση.

Κατά την άποψη μου το κομμάτι που χρειάζεται μεγαλύτερη βελτίωση ώστε να φέρει ακόμα περισσότερα κορίτσια στο γήπεδο είναι η προβολή του γυναικείου μπάσκετ. Τα παιδιά χρειάζεται να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο να δουν την εθνική ομάδα γυναικών να αγωνίζεται όπως επίσης και παιχνίδια από την υψηλότερη κατηγορία.

Γυμναστικός Σύλλογος ΣΠΟΡΤΙΓΚ (GALLERY)