Στο Zone Press θέλουμε πάντα να αναδεικνύουμε ομάδες, οι οποίες αγαπούν, σέβονται και έχουν πάθος για το μπάσκετ. Μια τέτοια ομάδα είναι και η Καλαθοσφαίριση Αγίας Παρασκευής και το Top Of The Village αυτό το μήνα φιλοξενεί τους εκπροσώπους της ομάδας, οι οποίοι μας εξήγησαν αναλυτικά την νοοτροπία τους, τον τρόπο που σκέφτονται και κινούνται στο μπάσκετ, την σημασία που έχει γι’ αυτούς η συμμετοχή των νέων παιδιών στον αθλητισμό. Επίσης, μας ανέλυσαν την πορεία τους την φετινή σεζόν, καθώς και τους στόχους τους σε προπόνηση και αγώνες. Αγαπητοί και αγαπητές φίλοι και φίλες του Zone Press σας παρουσιάζουμε την Καλαθοσφαίριση Αγίας Παρασκευής.
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΩΣΤΕ Η ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Πρόεδρος – Νίκος Δούμας
- Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι και το όραμα σας για την ομάδα της Αγίας Παρασκευής;
Αναμείχθηκα με τα διοικητικά του Μπάσκετ μόλις πρόσφατα, το 2019. Αυτή είναι η πρώτη μου θητεία στα διοικητικά της ΚΑΠ και εξελέγην πρόεδρος θα έλεγα από τύχη. Με το τέλος της σεζόν 2018-2019 ο σύλλογος ήταν σε δύσκολη θέση, αγωνιστικά, διοικητικά και οικονομικά και έτσι με μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσε τον σύλλογο και είχε εμπειρίες στη διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων αποφασίσαμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να βοηθήσουμε. Το όραμα που σχεδιάσαμε ήταν απλό και ξεκάθαρο: Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η Καλαθοσφαίριση Αγίας Παρασκευής να προσφέρει στα παιδιά της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής την δυνατότητα να αναπτύξουν στο μέγιστο τις αθλητικές τους δυνατότητες στο μπάσκετ και να τις δοκιμάσουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο όπως αυτό των εθνικών κατηγοριών.
Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να πούμε ότι παρά τα λάθη που κάναμε είμαστε στο σωστό δρόμο. Όλα μας τα τμήματα από τις Ακαδημίες έως την Ανδρική ομάδα λειτουργούν οργανωμένα, αποτελεσματικά και καταφέρνουν να βάλουν την αγωνιστική τους σφραγίδα στα τουρνουά και πρωταθλήματα που συμμετέχουν.
Κοιτάζοντας μπροστά βλέπουμε τον αρκετό δρόμο που έχουμε να διανύσουμε για να κάνουμε την ΚΑΠ σημείο αθλητικής αναφοράς για την πόλη της Αγίας Παρασκευής και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι και η πρόκλησή μας.
- Τι είναι αυτό που θεωρείτε πως μπορεί να διαφοροποιεί την ομάδα σας από τις υπόλοιπες;
Το σημαντικό που καταφέραμε τα τρία τελευταία χρόνια ήταν ότι βασίσαμε την λειτουργία του συλλόγου στις αρχές της Εντιμότητας, της Διαφάνειας, της Ειλικρίνειας, της Ίσης Ευκαιρίας και της Οικονομικής Αυτοτέλειας. Το τελευταίο, η οικονομική αυτοτέλεια, ήταν σημαντικό καθώς δεν θέλαμε να εξαρτάται η επιβίωση και η λειτουργία του συλλόγου από όρους που θα μπορούσε να θέσει κάποιος μεγάλος «χορηγός». Έτσι, εφαρμόζοντας αρχές σύγχρονου μάνατζμεντ και αξιοποιώντας στο έπακρο την οικονομική στήριξη του Δήμου Αγίας Παρασκευής πετύχαμε να έχουμε έναν οικονομικά αυτάρκη σύλλογο. Αυτό, μαζί με την συνεπή εφαρμογή των αρχών μας, είχε άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις μας τόσο με τους εργαζόμενους του συλλόγου όσο και με τους αθλητές, μέλη ακαδημιών, συνεργάτες, προμηθευτές κλπ.
Χτίσαμε έτσι ένα εξαιρετικό κλίμα υποστήριξης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς που πιστεύουμε ότι είναι μοναδικό στην περιοχή μας αλλά και στο μπάσκετ.
- Πως βλέπετε μέχρι τώρα την χρονιά που διανύετε;
Η φετινή χρονιά για τις Ακαδημίες μας ήταν μια μεγάλη πρόκληση καθώς έπρεπε να κάνουμε restart μετά από δύο σχεδόν χρονιά lockdownλόγω Covid. Τηρώντας απόλυτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη και τελικά είδαμε με χαρά την συμμετοχή μικρών αθλητών να ξεπερνά τις προβλέψεις μας. Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή είναι ακόμα μικρότερη από αυτή που ήταν τις προ Covid εποχές αλλά το καλό νέο είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι πιο αποφασισμένοι και κυριολεκτικά στηρίζουν την προσπάθειά μας. Έτσι θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μέλη των Ακαδημιών μας για την εμπιστοσύνη και την στήριξή τους και να τους διαβεβαιώσω ότι πάντα θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την εκπαίδευση που προσφέρουμε στους μικρούς αθλητές μας.
Για την Ανδρική μας ομάδα, για την οποία είμαστε πραγματικά περήφανοι και όχι μόνο αγωνιστικά, η χρονιά είναι απόλυτα επιτυχημένη. Καταφέραμε στον πολυπληθέστερο όμιλο της Γ’ εθνικής να έχουμε μια εξαιρετική αγωνιστική παρουσία παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας. Έτσι βλέπουμε με αρκετή αισιοδοξία τις προκλήσεις που θα φέρει στα επόμενα τρία χρόνια η επικείμενη αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών που πρότεινε η ομοσπονδία. Εμείς θα δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε και πάλι μεταξύ των πρωταγωνιστών
Nίκος Χατζηπανηγύρης – Head Coach ανδρικής ομάδας
ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ
- Με ποιο σκεπτικό και νοοτροπία χτίσατε την φετινή σας ομάδα;
Το σκεπτικό μου για το αγωνιστικό τμήμα της ομάδος
είναι περίπου το ίδιο κάθε χρονιά για τα περισσότερα
από τα χρόνια που ασχολούμαι με την προπονητική. Πρώτο μου μέλημα είναι να υπάρχει ένας βασικός κορμός παικτών και να μην γίνονται πολλές αλλαγές από χρονιά σε χρονιά, μόνο λίγες και ποιοτικές προσθήκες παικτών εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε αδυναμίες σαν ομάδα.
Δεύτερος βασικός παράγοντας είναι η νοοτροπία και ο χαρακτήρας των παιδιών που παραμένουν ή έρχονται στην ομάδα. Προσπαθούμε να έχουμε παίκτες που βάζουν την ομάδα πάνω από το εγώ τους και η νοοτροπία τους πάει πιο πολύ προς το «εμείς» παρά «Εγώ» .
Ως προς το τεχνικό κομμάτι προσπαθούμε να εντάξουμε παίκτες που ταιριάζουν στο μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε κάθε χρονιά.
- Στο τέλος μιας προπόνησης πότε μπορείτε να πείτε πως είστε ευχαριστημένος; Τι είναι αυτό που θέλετε να έχει επιτευχθεί;
Πρώτα από όλα να τελειώσει η προπόνηση και να μην υπάρχει τραυματισμός. Δεύτερον και εξίσου βασικό, να φύγουμε από το γήπεδο και όλοι να έχουμε δώσει τον καλύτερο εαυτό μας για επιτευχθούν οι καθημερινοί μικροί στόχοι της προπονητικής μέρας.
Ανάλογα φυσικά με την προπονητική μέρα οι στόχοι είναι διαφορετικοί αλλά οι βασικοί στόχοι είναι η ομαδικότητα και η αποτελεσματικότητα στο ημερήσιο προπονητικό αντικείμενο.
- Πως κυλάει η φετινή χρονιά; Έχετε βρει τα πατήματά σας; Τι θα θέλατε να βελτιωθεί και τι είναι αυτό που κατέχετε εξαιρετικά σαν ομάδα;
Η φετινή χρονιά είναι περίεργη και πρωτόγνωρη για όλους.
Η αποχή από προπονήσεις και αγώνες τα τελευταία δυο χρόνια,
οι αναβολές αγώνων λόγω covid 19 μέσα στην χρονιά είναι δυο
παράγοντες που κάνουν δύσκολη την προσαρμογή μας στους
στόχους μας, είναι φυσικά κάτι που το βιώνουν όλες οι ομάδες.
Έχουμε βρει τα πατήματα μας σε μεγάλο βαθμό όσο περνάει ο καιρός, αλλά τα κενά διαστήματα πάντα μας φέρνουν λίγο πίσω από όλες τις προσαρμογές μας.
Η αύξηση της προπονητικής ώρας και η στελέχωση του ρόστερ ως προς το κομμάτι νέων και ταλαντούχων παιδιών που να μπορέσουν μέσα από την εντατική προπόνηση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μια ομάδος εθνικής κατηγορίας, νομίζω πρέπει να είναι πρώτος μας στόχος Το οικογενειακό κλίμα πρέπει να διαφυλαχτεί, γιατί είναι βασικός παράγοντας και τέλος και πιο βασικό συστατικό να υπάρχει συνέχεια στην διοικητική σταθερότητα που έχει η ομάδα τα τελευταία 3 χρόνια που την καθιστούν χωρίς υπερβολή και το λέω και το εννοώ σε ένα από τα πιο αξιόλογα και φερέγγυα ερασιτεχνικά σωματεία στην Ελλάδα .
Τεχνικός Διευθυντής – Γιώργος Ζάχος
ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ»
- Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την ομάδα;
Η ενασχόληση μου ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια όταν είχα έρθει σαν προπονητής στο παιδικό και την επόμενη χρονιά στο αντρικό τμήμα του συλλόγου. Γνώρισα πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους και μείναμε φίλοι και μετά την αποχώρηση μου από την Αγία Παρασκευή.
Ένας από αυτούς ήταν κι ο κύριος Δούμας που εκτιμώ και σέβομαι πρώτα ως άνθρωπο και μετά για την εντιμότητα, την ακεραιότητα, την ηθική και την ανιδιοτελή αγάπη του για το μπάσκετ κι όλα αυτά τα έχει μεταδώσει και στην ομάδα.
Ποιες λέξεις θεωρείτε πως χαρακτηρίζουν καλύτερα την Αγία Παρασκευή;
Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την ομάδα της Αγίας Παρασκευής είναι πρώτα απ όλα η σοβαρότητα και ηθική. Η μεθοδικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ομάδα μας και οι στόχοι πάντα λειτουργούν έτσι ώστε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι.
- Εάν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τρόπο διαχείρισης του μπάσκετ στην Ελλάδα τι θα ήταν αυτό;
Αυτό που θα άλλαζα στο ελληνικό μπάσκετ είναι σε σχέση με τις γηπεδικες εγκαταστάσεις. Κανένα παιδί δεν πρέπει να καταστρέφει τα πόδια του σε ανοικτά γήπεδα κι ούτε να χάνει προπονητικές ώρες λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.
Στις μέρες μας δεν πρέπει να κατασκευάζονται σχολεία χωρίς κλειστά γυμναστήρια. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και θέλω να δώσω ότι καλύτερο μπορώ σε αυτή και να δικαιώσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται.
Παίκτης ανδρικού – Γιώργος Ζερβός
«ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΕΣ»
- Πως είναι τα πράγματα στην ομάδα και ποιοι οι στόχοι σας για φέτος;
Τα πράγματα στην ομάδα, όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια από τότε που ανέλαβε η διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Δούμα, έχουν νοικοκυρευτεί και πλέον η ΚΑΠ είναι ένας υγιής οργανισμός. Οι στόχοι της ομάδας ήταν μια καλή πορεία στην Γ’ Εθνική, πράγμα το οποίο έχει ήδη επιτευχτεί γιατί όπως όλα δείχνουν η ομάδα θα τερματίσει στην 3η θέση του 3ου ομίλου παίζοντας ωραίο μπάσκετ με πολλές νίκες και στο Κοντοπευκο αλλά και μακριά απ’ αυτό σε δύσκολες έδρες
- Ποια στιγμή της πορείας σου δεν μπορείς να ξεχάσεις;
Η πιο σημαντική στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και για την ΚΑΠ ήταν η άνοδος μας στην Α2 όπου μετά από μια φανταστική χρονιά η ομάδα κατάφερε να ανέβει, όπου εκεί συνεχίζοντας το καλό μπάσκετ τερμάτισε στην 5η θέση.
- Σε ένα νέο παιδί που θα ξεκινούσε τώρα το μπάσκετ τι θα έλεγες;
Σε ένα νέο παιδί που θα ξεκινούσε το μπάσκετ θα του έλεγα ότι άμα το αγαπάει πολύ θα πρέπει να γίνει κομμάτι της ζωής του. Ότι θα πρέπει να δουλεύει πολύ πάνω στα βασικά του αθλήματος και να βελτιώνει τις λεπτομέρειες. Επίσης θα του έλεγα ότι το μπάσκετ θα του δώσει μεγάλες χάρες και δυνατές φιλίες, θα μάθει να συνεργάζεται, να πετυχαίνει τους στόχους του και πολλά άλλα.
Χαράλαμπος Τσιαντής – Προπονητής Εφηβικού και Παιδικού
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ.
- Μιλήστε μου για την Αγία Παρασκευή και την θέση σας εδώ.
Η ΚΑΠ είναι ένας σύλλογος με μεγάλη ιστορία στα αθλητικά δρώμενα της πόλης και με μακροχρόνια συμμετοχή σε εθνικές κατηγορίες. Έχει καταφέρει να αγωνιστεί έως και την Α2 με αξιόλογη παρουσία, αφήνοντας πίσω της στην τελική κατάταξη – στην παρθενική της εμφάνιση -παραδοσιακές αθηναϊκές ομάδες. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρω πως αυτή είναι η τρίτη θητεία μου στην ομάδα της ΚΑΠ, έχοντας στο παρελθόν περάσει από διάφορα πόστα, όπως γυμναστής του αντρικού (Α2), τεχνικός διευθυντής, προπονητής ακαδημιών και αγωνιστικών τμημάτων υποδομής.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να βοηθήσω τον σύλλογο από τη θέση του προπονητή στα τμήματα υποδομής παιδικού και εφηβικού. Στόχος σε αυτές τις ηλικίες είναι να βοηθήσω τους αθλητές μου να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες, να έχουν την ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι να εκτελέσουν αυτά που διδάσκονται και φυσικά, να πετύχουν όλα τα παραπάνω διασκεδάζοντας! Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία αθλητών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και αγωνιστικό ήθος, οι οποίοι θα οδηγηθούν στη δια βίου άσκηση, μέσα από την ενασχόλησή τους με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (ανάλογα, πάντα, με το ταλέντο και το επίπεδο τους).
Συνοψίζοντας, πιστεύω στη δημιουργία «ομάδων – παρέας» οι οποίες θα προσφέρουν ένα υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των αθλητών. Ομάδες όπου οι αθλητές θα είναι χαρούμενοι και θα προάγουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν και να μαθαίνουν μέσα από διαδικασίες που εξ’ ορισμού είναι επίπονες, δύσκολες και μακροχρόνιες. Η επιμονή και η υπομονή είναι στοιχεία τα οποία ένας αθλητής χρειάζεται να επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια ενασχόλησής του με το αγώνισμα της επιλογής του. Για αυτό και ο ρόλος του προπονητή είναι καταλυτικός, καθώς καλείται να παρέχει συνεχή βοήθεια και υποστήριξη στους αθλητές του.
- Πόσο σημαντικές είναι οι ακαδημίες για μια ομάδα και ποια η δίκη σας νοοτροπία που προσπαθείτε να περάσετε στα νέα παιδιά που έρχονται;
Ο κάθε σύλλογος έχει τη δική του φιλοσοφία και ακολουθεί το δικό του μοντέλο ανάπτυξης από αυτά που μπορεί να επιλέξει (π.χ. μοντέλο ανάπτυξης αθλητών, οικονομικό μοντέλο, μαζικός αθλητισμός κλπ). Ωστόσο, θεωρώ ότι από τις ακαδημίες ξεκινάει η βασικότερη ανάπτυξη των αθλητών, όσον αφορά στις δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενασχόλησή τους με το άθλημα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαπλάθεται ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού, μέσα σε ένα δομημένο σύνολο, εξελίσσοντάς το κοινωνικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά. Κατά τη γνώμη μου, οι ακαδημίες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία μιας ομάδας.
Αν αναλογιστούμε ότι στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη των παιδιών για ενασχόληση με κάποιο σπορ, η επιλογή του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης είναι ιδανική για να καλύψει, πολύπλευρα, τις απαιτήσεις τους. Από την άλλη όμως, και οι απαιτήσεις του αθλήματος έχουν αυξηθεί.
Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια που το άθλημα έχει αλλάξει (ταχύτητα, τρόπος παιχνιδιού κλπ) και οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες, τόσο σε αθλητικά προσόντα, όσο και σε επίπεδο δεξιοτήτων, η ενασχόληση με το άθλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Επιπλέον, αν υπολογίσουμε ότι για την απόκτηση κάθε δεξιότητας (για να μπορέσει, δηλαδή, ο αθλητής να την αποδώσει σε αγωνιστικές συνθήκες), απαιτούνται, σύμφωνα με έρευνες, κατά μέσο όρο δέκα χιλιάδες επαναλήψεις, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας του όλου εγχειρήματος. Από τα προαναφερθέντα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα παιδιά χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουν στον χώρο του αθλητισμού και σε συνδυασμό με άλλες υποχρεώσεις, όπως οι ακαδημαϊκές, κοινωνικές κ.τ.λ. , φαίνεται ότι εξέλιξη των αθλητών απαιτεί σημαντικές θυσίες από την πλευρά τους .
Για αυτόν τον λόγο, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί πόσο
αναγκαίο είναι τα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια της προσπάθειας και ιδιαιτέρως τον όρο «επιμονή στην προσπάθεια». Σημαντικοί όροι, στους οποίους χρειάζεται να μυηθούν όλοι οι αθλητές. Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών έχει την τάση να αποσύρεται εύκολα από οτιδήποτε τους δυσκολεύει και απαιτεί από εκείνα σταθερή και διαρκή προσπάθεια μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω και η προηγούμενη εμπειρία μου βοήθησαν στο να αναπτυχθεί μια φιλοσοφία κατά την οποία ο αθλητής να
αισθάνεται ότι:
- αναπτύσσει δεσμούς και δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις με τους συναθλητές και τους προπονητές του
- απολαμβάνει δίκαιη μεταχείριση σε σχέση με το σύνολο της ομάδας
- μαθαίνει μέσα από τη διαδικασία της προπόνησης (και των αγώνων) και εξελίσσεται σε προσωπικό επίπεδο
- μέσα από την όλη διαδικασία μπορεί να ωφεληθεί συμμετέχοντας σε μια ομαδική προσπάθεια με συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους
- ενώ καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια μπορεί παράλληλα να διασκεδάζει
- μόνο η επιμονή στην προσπάθεια μας οδηγεί στην ατομική ανάπτυξη
3)Τι είναι αυτό που θα πείτε σε ένα παιδί που μπορεί να έχει απογοητευτεί και να θέλει να σταματήσει ή θεωρεί πως δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που θέλει;
Με τον όρο απογοήτευση, συνήθως, εννοούμε ότι αισθανόμαστε δυστυχισμένοι επειδή κάποιος ή κάτι δεν ήταν τόσο καλός/ή όσο ελπίζαμε ή περιμέναμε. Όταν αισθανόμαστε ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας δεν εκπληρώνονται, βιώνουμε λύπη ή απογοήτευση. Για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, όπου ένας αθλητής χρειάζεται υποστήριξη για να βελτιώσει την διάθεσή του, προτείνονται κάποιες στρατηγικές. Τις στρατηγικές αυτές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ένας προπονητής, ώστε να βοηθήσει τον παίκτη του να ξεπεράσει γρηγορότερα την όποια απογοήτευση ή αναστάτωση νιώθει.
Το πρώτο βήμα που επιλέγω να ακολουθήσω είναι να βοηθήσω τον αθλητή να εξοικειωθεί με τον όρο «self- compassion», δηλαδή να αποκτήσει επίγνωση του προσωπικού πόνου που βιώνει και να του δημιουργηθεί η επιθυμία να βοηθήσει τον εαυτό του σε μία συναισθηματικά δύσκολη στιγμή. Βασίζεται σε τρία συστατικά στα οποία ο παίχτης: α) αντιμετωπίζει τον εαυτό του με κατανόηση σε μια δύσκολη εμπειρία) κατανοεί ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης ανθρώπινης κατάστασης και ότι όλοι περνάνε δυσκολίες γ) υιοθετεί μια αντικειμενική και ορθολογική προσέγγιση σε αρνητικές καταστάσεις, αντί να ταυτίζεται υπερβολικά μαζί του. Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια να μυηθούν τα παιδιά στην παραπάνω έννοια και κυρίως στην εφαρμογή της, ώστε να αποκτήσουν ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης προσωπικών κρίσεων. Για να προωθηθεί το «self-compassion» μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω στρατηγικές:
- Εξηγούμε στους αθλητές ότι ο όρος «self- compassion» έχει συνδεθεί με ταχύτερη ανάρρωση από μια αποτυχία στον αθλητισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση.
- Όταν βλέπουμε έναν αθλητή να αντιμετωπίζει μια αποτυχία, τον ενθαρρύνουμε να σκεφτεί τι θα έλεγε σε έναν φίλο που βιώνει μια παρόμοια κατάσταση.
- Ζητάμε από τους αθλητές να μας πουν για άλλους αθλητές που μπορεί να έχουν βιώσει παρόμοια γεγονότα.
- Για μια περίοδο δέκα ημερών, ζητάμε από τους αθλητές μας να παρακολουθούν και να καταγράφουν τη συμπεριφορά τους. Να σημειώνουν, δηλαδή, πότε κάνουν μια θετική συζήτηση με τον εαυτό τους και πότε κάνουν μια αρνητική, με στόχο να ελέγχουν αν υπάρχει πρόοδος ή χρειάζεται επιπλέον στήριξη.
Επιπλέον, άλλες στρατηγικές με πιο απλά βήματα, τα οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας αθλητής με την βοήθεια του προπονητή του είναι:
- Να αποδεχτεί αυτό που του συνέβη
- Να μην μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και στο γεγονός που τον επηρέασε αρνητικά
- Να χρησιμοποιήσει τις δυσκολίες αυτές ως ευκαιρίες για μελλοντική εξέλιξη
- Να αλλάξει την προοπτική του και τον τρόπο σκέψης του
- Να θέσει μελλοντικούς στόχους
Κατά τη γνώμη μου, με τεχνικές ή στρατηγικές σαν αυτές, ο αθλητής ουσιαστικά εκπαιδεύεται στο να εστιάζει στον εαυτό του, να μην επιρρίπτει ευθύνες σε τρίτους και παράλληλα αναπτύσσει από νωρίς μια ισχυρή αίσθηση προσωπικής
Γρηγόρης Παππάς, αθλητής της ανδρικής ομάδας
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.
- Πως ξεκίνησε η πορεία σου στην Αγία Παρασκευή;
Με τον coach Χατζηπανηγυρη είχαμε συνεργαστεί ξανά στην ομάδα του Χολαργού για περίπου 1.5 χρόνο. Έτσι λοιπόν, πριν 3 χρόνια μου έκανε την πρόταση να πάω στην Αγία Παρασκευή. Αφού γνωρίστηκα και με τους ανθρώπους της διοίκησης κατάλαβα αμέσως ότι η ομάδα θα είναι μια οικογένεια και θα βγάζει υγεία εντός και εκτός γηπέδου. Συνεπώς η απόφαση μου ήταν εύκολη και μπορώ να πω ότι νιώθω δικαιωμένος για την επιλογή μου.
2) Ποιες είναι οι σκέψεις σου λίγο πριν μπεις στο παρκέ για να αγωνιστείς;
Λίγο πριν μπούμε στο παρκέ οι προπονητές μας, μας δίνουν τις τελευταίες οδηγίες για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο μας. Αυτό που κάνω εγώ είναι να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτά που μας λένε και σκέφτομαι πως θα καταφέρω να βοηθήσω την ομάδα μου έτσι ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε. Τα χρόνια που βρίσκομαι στην Αγία Παρασκευή η ομάδα είναι πολύ ανταγωνιστική και πάντα παίζουμε για την νίκη!
3) Πιστεύεις πως θα έπρεπε να παρακολουθεί περισσότερος κόσμος το μπάσκετ σε αυτές τις κατηγορίες;
Αν κοιτάξουμε τα ροστερ των ομάδων της Γ’ Εθνικής φέτος θα δούμε παίχτες που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πρωταγωνιστούν σε υψηλότερες κατηγορίες. Υπάρχουν παίχτες που έχουν παίξει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και κοσμούν τα γήπεδα αυτών των κατηγοριών. Γίνονται πολύ ωραία παιχνίδια, τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίξει και αυτές τις κατηγορίες και είμαι σίγουρος ότι αν το κάνει θα μείνει ικανοποιημένος από το θέαμα που θα δει.