Skip to main content

Γ.Σ. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

Σύνταξη : tasn

Όλοι σας γνωρίζετε τις ευαισθησίες μας στο ερασιτεχνικό μπάσκετ και σχεδόν κάθε μήνα, υπάρχει ένα αφιέρωμα σε κάποιον τοπικό σύλλογο. Εξαίρεση ήταν αδύνατο να σημειωθεί αυτό το μήνα, όπου φιλοξενούμε τον Γυμναστικό Σύλλογο Γλυκών Νερών, μία ομάδα με όραμα στο μέλλον, όπου έχει σαν πρωταρχικό στόχο τις ακαδημίες, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Ας μην σας κουράζω με τις φιοριτούρες μου κι ας περάσουμε στους ανθρώπους, που παλεύουν καθημερινά κι αδιάλειπτα για το καλό της ομάδας, αλλά και για το αύριο του ερασιτεχνικού (πρωτίστως) και του επαγγελματικού μπάσκετ.

του Δημήτρη Μπούκα

 ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ, ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 50 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

 

ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ν’ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

 

ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ JUNIOR NBA, ΕΝΩ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, ΡΟΓΚΑΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΤΖΗΣ, ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΚΟΥΝΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ, ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΕΣΤΙΖ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

 

Τάσκος: «Τα Γλυκά Νερά είναι μία ακαδημία»

Ο Άγγελος Τάσκος ασχολείται με τον συγκεκριμένο σύλλογο εδώ και μία δεκαετία, όπως μας εκμυστηρεύτηκε και φυσικά η αγάπη του για το μπάσκετ είναι παροιμιώδης. Στόχος του και μεγάλη του φιλοδοξία είναι η ακαδημία της ομάδας να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και να επηρεάσει τα νέα παιδιά ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό και δη με την καλαθοσφαίριση.

«Είναι μεγάλη μας τιμή, που γίνεται το συγκεκριμένο αφιέρωμα για τον σύλλογο μας και μας δίνεται το βήμα, ν’ αναφερθούμε στην ακαδημία μας. Με βλέπετε να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, γιατί αυτό είναι το δικό μου όραμα και των συνεργατών μου. Πρωτοξεκίνησα ν’ ασχολούμαι με την ομάδα πριν δέκα χρόνια καθαρά λόγω αγάπης και τρέλας για το μπάσκετ και τα τελευταία τρία, έχω την τύχη να διατελώ πρόεδρος του συλλόγου. Τη δεκαετία, που συνεργάζομαι με προπονητές και με ανθρώπους, που λατρεύουν τον σύλλογο, καταφέραμε να έχουμε 240 παιδιά στο μπάσκετ και 140 στο βόλεϊ, κάτι που με κάνει περήφανο, όμως δεν αρκούμαι σε αυτό. Το επιτελείο μας στοχεύει να μεγαλώνει σωστούς ανθρώπους και ήτοι δυνατόν όσοι μπορέσουν ν’ ασχοληθούν με το μπάσκετ και μετά τα 18 τους χρόνια. Ο αθλητισμός είναι υγεία και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν οι νέοι στα γήπεδα, μετά την επίπονη και δύσκολη διετία, που ζήσαμε όλοι μας».

Σας ακούω να μιλάτε για την ακαδημία κι εύλογα αναρωτιέμαι , δεν υπάρχει φιλοδοξία, ώστε ο σύλλογος να λάβει μέρος σε μεγαλύτερη κατηγορία;

«Θέλω να «παντρέψω» τις ακαδημίες, με την ανδρική ομάδα και κάνουμε, ότι περνάει από το χέρι μας, για να το καταφέρουμε. Προτεραιότητά μας είναι οι ακαδημίες κι εκεί ρίχνουμε και το μεγαλύτερο βάρος και σε οικονομικό επίπεδο. Είμαστε στη Β’ ΕΣΚΑ και χρησιμοποιούμε αρκετά παιδιά από τα φυτώριά μας. Αν κατορθώσουμε ν’ αγωνιστούμε και σε μεγαλύτερη κατηγορία, με αθλητές της ομάδας, τότε αυτό θα είναι το ιδανικό. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε μεταγραφές, ώστε να λάβουμε μέρος στην Α ΕΣΚΑ ή στη Γ’ Εθνική. Η φιλοσοφία μας είναι το μικρό παιδί, που θα έρθει στον σύλλογο, να του μάθουμε τις αξίες της ζωής και του μπάσκετ και να μπορέσει ν’ αγωνιστεί και στη μεγάλη ομάδα των Γλυκών Νερών».

Πρόεδρε, μπορείς να παντρέψεις τις δύο ιδιότητές σου στο χώρο του μπάσκετ;( πρόεδρος του ΓΣ. Γλυκών Νερών και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΚΑ) Δηλαδή ότι έχετε φτιάξει στη Γλυκά Νερά, μπορεί να γίνει και στην Ένωση (ΕΣΚΑ) και κατ’ επέκταση και σε εθνικό επίπεδο;

«Καταρχήν να ξεκαθαρίσω, πως εγώ λόγω της αγάπης μου για το μπάσκετ, βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι. Το όραμα το δικό μου και των συνεργατών μου, είναι να ξανακάνουμε το μπάσκετ ελκυστικό προορισμό για τη νεολαία. Στα Γλυκά Νερά η «μαγιά» της συνεργασίας μας έχει αποδειχτεί πετυχημένη κι αυτό, επιθυμώ να κάνω και στην Ένωση μου και γενικότερα στην ομοσπονδία. Με άλλα λόγια, θέλουμε τα παιδιά ν’ ασχολούνται με τον αθλητισμό, το μπάσκετ και να το διασκεδάζουν. Θέλουμε να παίζουν παιχνίδια, να προπονούνται, να βλέπουν τον μπάσκετ σαν διασκέδαση και να ξανακάνουμε το μπάσκετ, «πρωταγωνιστή». Αυτό είναι ο απώτερος στόχος μου στο σωματείο μου, στην Ένωση μου και μακάρι σ’ εθνικό επίπεδο, να βλέπουμε νέους αθλητές στα γήπεδα».

Κάτι τελευταίο. Ύστερα από μία διετία, με πανδημία, με εγκλεισμό με περιορισμούς, ποια είναι η φιλοδοξία σας για τη φετινή σεζόν; Δεν αναφέρομαι στ’ αγωνιστικό κομμάτι…

«Με την πανδημία, τον Covid-19 και τους περιορισμούς, σίγουρα ο αθλητισμός και το μπάσκετ, δέχτηκαν ένα πολύ ηχηρό χτύπημα όπως και τα ερασιτεχνικά σωματεία. Από την πλευρά μας, φέτος θα επιδιώξουμε να φέρουμε τα Γλυκά Νερά, στην κατάσταση, που ήταν πριν την πανδημία. Η ομάδα μας είχε μπει στο σωστό μονοπάτι, όμως τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε στα υψηλά μας στάνταρ και να φέρουμε τα παιδιά πίσω στα γήπεδα. Οι γονείς είναι επιφυλακτικοί, όμως είναι υποχρέωσή μας να τους πείσουμε, πως ο αθλητισμός, το μπάσκετ, είναι θετική επίδραση για τα παιδιά τους. Δεν είναι εύκολη η αποστολής μας, ήδη τα δείγματα είναι καλά, μαζί με την τρέλα και το μεράκι μας, πιστεύω θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα».

Κατσαμπέκης: «Τα παιδιά θέλουν τη μπάλα στο γήπεδο»

Ο Άρης Κατσαμπέκης είναι προπονητής στην ανδρική ομάδα των Γλυκών Νερών, ενώ υπό την σκεπή του, έχει και τμήματα υποδομής. Ο έμπειρος κόουτς μας μίλησε για την μέχρι τώρα εμπειρία του και πρόσθεσε, πως επιθυμεί να μεγαλώσει περαιτέρω η ακαδημία του συλλόγου.

Πείτε μας λίγο πως καταλήξατε στα Γλυκά Νερά. Πως ξεκινήσατε και τι στόχοι υπάρχουν;

«Ο κόουτς Σπηλιωτόπουλος είναι ο άνθρωπος, που με έφερε στον σύλλογο και τον ευχαριστώ θερμά, αφού εδώ κι εφτά χρόνια, έχουμε καταφέρει μαζί με τους ανθρώπους της ομάδας και τη διοίκηση, να φέρουμε πολλά παιδιά στην ομάδα. Φανταστείτε πως προσωπικά εγώ ξεκίνησα, κάνοντας προπόνηση με τέσσερα παιδιά και τώρα κάθε τμήμα αριθμεί 18 άτομα. Έχω την εντύπωση πως το τρένο είναι στις σωστές ράγες, όμως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, για να κάνουμε το βήμα παραπέρα».

Πόσο πίσω άφησε η πανδημία το πλάνο σας για τον σύλλογο; Τι πρακτικές χρησιμοποιήσατε, ώστε να κρατήσετε ζεστό το ενδιαφέρον των νεαρών παικτών;

«Η τεχνολογία μας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μείνουμε μέσω zoom κοντά στα παιδιά, πραγματοποιήσαμε κάποιες προπονήσεις στα βουνά, όπου το τρέξιμο είχε τον κυρίαρχο ρόλο. Καλώς ή κακώς τα παιδιά τώρα ευχαριστιούνται το μπάσκετ, αφού βρίσκονται στο γήπεδο, σκάνε τη μπάλα και νιώθουν απελευθερωμένα. Ήμασταν και ήμαστε κοντά τους κι ευτυχώς οι νεαροί μας αθλητές, επέστρεψαν με όρεξη κι ενέργεια στα παρκέ. Σίγουρα χρειαζόμαστε όλοι χρόνο, για να βρούμε τα πατήματά μας, όμως με καλή θέληση και καλή αγάπη, θα γυρίσουμε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση».

Ποια είναι η φιλοσοφία σας, όσον αφορά τον τρόπο δουλειάς στις ακαδημίες και στους άνδρες; Υπάρχει κοινή συνισταμένη;

Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες σ’ αυτά που συμβουλεύουμε τα μικρά παιδιά, αλλά και τους άντρες. Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός, συνεργασία και πίστη πάνω σ’ αυτό που κάνουμε. Οι προπονητές άπαντες συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, ώστε να έχουμε μία κοινή γραμμή κι αυτό πράττουμε και για τους αθλητές μας. Εννοείται πως αν ένα παιδί έχει δυνατότητες, θα τον βάλουμε ν’ αγωνιστεί στην ανδρική ομάδα, ώστε ν’ αποδείξει την αξία του. Δεν κλείνουμε σε κανέναν το δρόμο, αντίθετα είναι χαρά μας, παιδιά των ακαδημιών μας, να στελεχώνουν το «μεγάλο» μας τμήμα».

Σπηλιωτόπουλος: «Βάζουμε υψηλούς στόχους και τους υλοποιούμε»

Ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος είναι ένας άνθρωπος δοσμένος στο ερασιτεχνικό μπάσκετ κι αυτό συνεχίζει να το υπηρετεί με περίσσια ευχαρίστηση και ζήλο. Ο κόουτς μας εξήγησε πως το οικοδόμημα των Γλυκών Νερών, έχει χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια και παρ’ όλες τις δυσκολίες, το πρόγραμμα έχει επιτυχίες. Για να μην τα γράφουμε εμείς, διαβάστε τι μας είπε ο κύριος Σπηλιωτόπουλος, για τη δουλειά, την εξέλιξη και τους στόχους του ιδίου, αλλά και του συλλόγου.

«Όταν πρωτοξεκίνησε η προσπάθειά μας στον Γυμναστικό Σύλλογο Γλυκών Νερών, είχαμε περίπου 30 παιδιά και τώρα αριθμούμε σχεδόν 240 αθλητές. Εδώ και τρία χρόνια η ομάδα μας επιλέχθηκε σε πολύ υψηλή θέση, μετά από ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, ως μία από τις 50 ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα  για το πρόγραμμα αθλητικών ακαδημιών του ΟΠΑΠ. O πρώτος στόχος να φέρουμε πολλά παιδιά στο γήπεδο έχει επιτευχθεί και έχει αναγνωριστεί. Όσον αφορά για το αθλητικό μας πρόγραμμα και αυτό έχει ήδη δείξει τα θετικά του δείγματα. Την προπέρσινη σεζόν το τμήμα των παίδων  προβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία, ενώ πέρσι ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί, δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε το άλμα στην Α’ κατηγορία. Είχαμε δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα, η οποία είχε ήδη μία συμμετοχή σε Final Four της ΕΣΚΑ (τρίτη θέση), ενώ είχε χάσει και μία δεύτερη συμμετοχή σε ένα απίστευτο προημιτελικό με το Περιστέρι, όπου χάσαμε με 86-85 στην τελευταία κυριολεκτικά φάση του αγώνα.  Αρκετοί από τους αθλητές μας, κλήθηκαν στα κλιμάκια της ΕΣΚΑ, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης (παιδί που ξεκίνησε στις ακαδημίες του συλλόγου), κλήθηκε στην Εθνική Παμπαίδων και Παίδων. Είμαστε περήφανοι γιατί βλέπουμε πως το πλάνο μας λειτουργεί κι αυτό που μας ευχαριστεί σε μεγάλο βαθμό, είναι το γεγονός, πως στα Γλυκά Νερά, έρχονται πλέον παιδιά από το Μαραθώνα, το Κορωπί, τη Νέα Μάκρη, το Πικέρμι, γιατί έχουν μάθει για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα στοχεύουμε στο ν’ ανεβούμε κατηγορία στους παίδες και στους εφήβους, όμως ξαναλέμε αυτό που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι, είναι πως όλο και περισσότεροι γονείς, μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Η διοίκηση των Γλυκών Νερών, μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα, η συνεργασία με όλους τους προπονητές είναι αγαστή κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα, την περίοδο του λοκντάουν, όπου ήμασταν μία γροθιά. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει επικοινωνία και όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με τα παιδιά την δύσκολη περίοδο που περάσαμε απ’ όλους τους προπονητές του συλλόγου. Δεν γίνεται να μην αναφέρω την κόουτς Αγγελική Μπακαλάκη και τον προπονητή Δημήτρη Κοντογιωργάκη για την βοήθεια τους σε όλο αυτό το πλάνο λειτουργίας. Τα παιδιά θεωρώ ότι εκτίμησαν όλη την προσπάθεια και βοήθησαν το ένα το άλλο να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους και να μείνουν χαρούμενα και ενεργά στο μπάσκετ. Η συντριπτική πλειοψηφία επέστρεψε στον αθλητισμό και στην ομάδα μας.

Φυσικά προσπαθούμε συνέχεια ν’ αναβαθμίζουμε την ποιότητα των προπονήσεων μας, είτε με κάμπ που διοργανώσαμε μετά την τη λήξη του λοκντάουν, όπου παραβρέθηκαν οι κύριοι Ζιάγκος και Μυκονιάτης. Μην ξεχνάμε πως η χρησιμοποίηση του Dr Dish για βελτίωση του σουτ είναι κάτι πρωτοποριακό για μία ομάδα ερασιτεχνικού επιπέδου. Φυσικά το γεγονός πως για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, έχουμε διασώστες σε κάθε προπόνηση, αναβαθμίζει τις προπονήσεις, αλλά και παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στα παιδιά και στα άμεσα σχέδια μας είναι και η ενδυνάμωση των νεαρών αθλητών, με επαγγελματίες γυμναστές με ακόμα πιο πρωτοποριακά προγράμματα». Δεν μπορώ να μην αναφέρω και τα ετήσια All-Star game που διοργανώνουμε κάθε χρόνο την ίδια περίοδο με το ΝΒΑ, με διαγωνισμούς, παιχνίδια και εκλεκτούς καλεσμένους αφού μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια οι κ.κ. Γιαννάκης, Χατζής, Σκουντής, Μανωλόπουλος, Ρογκαβόπουλος, Μαυροειδής, Γλυνιαδάκης, Παπαδογιάννης, Δεμέναγας και να ζητήσω συγγνώμη αν έχω ξεχάσει κάποιους ακόμα.

Έχω την εντύπωση πως πήρατε μία ιδέα από τα πεπραγμένα των προπονητών του συλλόγου, που μαζί με τη διοίκηση έχουν δημιουργήσει, έναν δεσμό επαγγελματικό μεν, που διέπεται από σταγόνες οικογένειας. Ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος κάνει τρομερή δουλειά, όπως και ο Άρης Κατσαμπέκης, που μαζί με τους συνεργάτες τους, πάνε τα Γλυκά Νερά ένα βήμα πιο πέρα.

Τα Γλυκά Νερά πρωτοπορούν

Η νέα διοίκηση των Τάσκου Άγγελου και Ηλιόπουλου Γιάννη σε συνεργασία με τους προπονητές, έχουν πάει τον Γυμναστικό Σύλλογο Γλυκών Νερών σε άλλο επίπεδο. Εδώ να σας πληροφορήσουμε το 2019 η ομάδα πήγε στην Ουγγαρία στο Κάποσβαρ και συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά, ενώ ανάλογη κίνηση είχε γίνει και πέρσι, όμως ο Covid-19 τους χάλασε τα σχέδια.

Την ίδια χρονιά το τμήμα παίδων της ομάδας έκανε προετοιμασία στο καμπ του Λουτρακίου, με φιλικούς αγώνες ενάντια στην Κόρινθο, το Λουτράκι και τη Δάφνη. Λίγους μήνες αργότερα την περίοδο των Χριστουγέννων, τα Γλυκά Νερά έλαβαν μέρος στο διεθνές τουρνουά στο Καρπενήσι (συμμετείχαν η εθνική Ελλάδος, η εθνική Βουλγαρίας, ο Άρης και ο Δούκας και το Περιστέρι). Αντίστοιχα στο Λουτράκι τα παιδιά του 2008, έπαιξαν κόντρα στις κορυφαίες ομάδες της Αθήνας, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Πανερυθραικός. Όλα τα παραπάνω τα καταθέτουμε, ώστε ν’ αποτυπωθεί πόσο καλή και συστηματική δουλειά γίνεται, από τη διοίκηση, τους προπονητές , αλλά και τους πρωταγωνιστές, που είναι οι νεαροί αθλητές.