Γ.Σ. ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Σύνταξη : tasn

To Top Of The Village αποτελεί μία από τις αγαπημένες συνήθειες μου και να σας πω την αλήθεια, με ιντριγκάρει να μιλάω με ανθρώπους, που παλεύουν να φέρουν τα νέα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, εν προκειμένω στο μπάσκετ.

Του Δημήτρη Μπούκα

Σ’ αυτό το τεύχος θ’ αναλύσουμε διεξοδικά (όχι εμείς προφανώς) τι συμβαίνει στο Γυμναστικό Σύλλογο Παλλήνης και τι δουλειά γίνεται από προπονητές και διοίκηση. Πάντως αν θέλουμε να θίξουμε κάτι είναι πως στις μέρες, που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολο με τις υπάρχουσες συνθήκες, να επιβιώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, όμως οι άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους, πάντα βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα. Τ’ άτομα στην ομάδας της Παλλήνης, έχουν σαν όνειρο να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ακαδημία του συλλόγου.

Ας μην γράψουμε άλλα κι ας δούμε τι μας είπαν για τον αγαπημένο τους σύλλογο η πρόεδρος κυρία Δασκαλάκη, ο Κλέαρχος Πανούσης και ο Τελάκης Κώστας, που είναι οι αρχιπροπονητές του συλλόγου.

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ Ν’ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ  ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ. ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

 

 Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΛΗΝΗ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΑΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

 ΟΝΕΙΡΟ ΟΛΩΝ (ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

ΦΙΛΙΤΣΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κυρία Δασκαλάκη αρχικά μιλήστε λίγο για την ενασχόλησή σας με την ομάδα της Παλλήνης και τι επιθυμείτε να καταφέρετε; Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος;

«Η ενασχόληση μου με τον σύλλογο, ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια, αφού μεγάλωσα στην περιοχή και οι επιρροές ήταν πολλές. Τα επόμενα χρόνια ο γιος μου αποτέλεσε μέλος του ΓΣ. Παλλήνης κι έτσι πήρα την απόφαση ν’ ασχοληθώ με τα διοικητικά, όπου εκεί αλλάξαμε το καταστατικό της ομάδας και γενικά, οργανωθήκαμε καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά της περιοχής κοντά στον αθλητισμό και το μπάσκετ κι έτσι ο σύλλογος να πορεύεται με τα δικά του παιδιά σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες».

Πως αντιμετωπίσατε τις συνέπειες της πανδημίας; Υπήρχε συνεννόηση, ώστε τα παιδιά να μείνουν κοντά στο μπάσκετ;

«Υπήρχε συνεννόηση με τους προπονητές της ομάδας, ώστε να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για το μπάσκετ ζωντανό. Στην Παλλήνη είμαστε σαν οικογένεια, μ’ εμάς τους διοικούντες και τους προπονητές να συνεργαζόμαστε σε πολύ στενό επίπεδο, για το καλό των νεαρών αθλητών. Κάναμε πολλές τηλεδιασκέψεις, με στόχο ν’ απασχολούμε τα παιδιά, για πέντε μήνες και να σας πω την αλήθεια αυτό δούλεψε. Δεν θα πω ψέματα, δεν έμειναν όλα τα παιδιά στο μπάσκετ, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν είχαμε πολλές απώλειες. Πάντως αυτό που παρατηρήσαμε αρκετά, είναι πως παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, «βάρυναν» να το θέσω έτσι αγοραία και εγκατέλειψαν το χώρο της καλαθοσφαίρισης».

Τι δράσεις κάνετε ως σύλλογος, ώστε να φέρετε ακόμα περισσότερους νέους αθλητές στο σωματείο σας;

«Προσπαθούμε ν’ απευθυνθούμε σε τοπικούς φορείς, μιλάμε με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ώστε να φέρουν τα παιδιά τους στην Παλλήνη. Έχουμε προτείνει να διεξαχθούν ορισμένες προπονήσεις στα προαύλια των σχολείων, σε συνεργασία με τους προπονητές μας, όμως ελέω κορωνοϊού, αυτό το πλάνο δεν ευδοκίμησε. Επιπλέον μέσω των εγκαταστάσεών μας και με τη βοήθεια του διαδικτύου, προσπαθούμε να οργανώσουμε κάποια μίνι-τουρνουά 3on3, ώστε ν’ αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το μπάσκετ. Βέβαια άπαντες είναι σκεπτικοί, αφού η πανδημία τα έχει παγώσει όλα για την ώρα».

Γνωρίζω το θέμα του γηπέδου είναι «πληγή» για το σύλλογο. Πως το διαχειρίζεστε και τι ενέργειες, θα γίνουν προκειμένου να λυθεί μια για πάντα αυτό το πρόβλημα;

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα κι αυτό ελπίζουμε να λυθεί το προσεχές διάστημα. Είμαι και δημοτική σύμβουλος και όσο μπορώ, προσπαθώ να πιέσω καταστάσεις, αφού το κτίριο χρειάζεται βελτιωτικές εργασίες. Επιπλέον διαθέτουμε στο σύλλογο προπονητές, που έχουν εμπειρία από το γυναικείο μπάσκετ, όμως δεν έχουμε πολλές ώρες στο κλειστό, αφού στεγάζονται στον ίδιο χώρο κι άλλα αθλήματα του δήμου μας. Καταλαβαίνετε το έργο μας δεν είναι εύκολο, αδυνατούμε ν’ ανοίξουμε καινούργια τμήματα, όμως είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Παλλήνη και την ομάδα μας και θα πράξουμε τα δέοντα, ώστε να φέρουμε τη νεολαία, κοντά στο μπάσκετ».

Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ, μέσω του αναπτυξιακού της προγράμματος έχει διαμηνύσει παντού, πως θα δώσει βάση στις ακαδημίες, όπως ακριβώς κάνετε κι εσείς. Πόσο σύμφωνους σας βρίσκει κάτι τέτοιο;

«Μας βρίσκει 100% σύμφωνους η νέα πολιτική της ΕΟΚ. Ο κύριος Λιόλιος μέσω των προγραμματικών του δηλώσεων, είπε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε να στηρίξει τις ακαδημίες, που ουσιαστικά είναι το μέλλον του μπάσκετ. Εμείς στηρίζουμε την πολιτική της ομοσπονδίας μας, για να φέρουμε πολλά παιδιά κοντά στο μπάσκετ».

Πως νιώθετε για το γεγονός πως η ΕΟΚ, έχει δεσμευτεί, πως θα πάρει πολλά από τα οικονομικά βάρη των σωματείων πάνω της;

«Αυτό το κομμάτι, σίγουρα θα μας ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό. Δεν σας κρύβω πως σε κάθε επίσημο αγώνα της ομάδας μας, είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε 200 ευρώ, σε διαιτητές, κριτές, στον γιατρό, και οριακά δεν επιβαρυνόμαστε εμείς αυτά τα έξοδα. Η ΕΟΚ αν κάνει πράξη, αυτή της τη δέσμευση, τότε να είστε βέβαιοι, πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, θ’ ανέβει επίπεδο».

Κλέαρχος Πανούσης: «Να ξυπνήσουμε το μυαλό και το κορμί των παιδιών»

Ο Κλέαρχος Πανούσης είναι ένας άνθρωπος, που υπηρετεί το μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια, ενώ από το 2001 είναι προπονητής στον Γυμναστικό Σύλλογο Παλλήνης. Δηλαδή για 20 χρόνια και βάλε, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, προσπαθεί να φτιάξει μία ακαδημία, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, ενώ μεγάλο του όνειρο, είναι το ανδρικό τμήμα του συλλόγου, ν’ αποτελείται από αθλητές των φυτωρίων της Παλλήνης. O έμπειρος κόουτς, μας είπε άκρως ενδιαφέροντα πράγματα, ενώ αυτό που κρατήσαμε είναι πως ο πρωταθλητισμός, αφήνει πίσω τις μικρές ηλικίες…

Κύριε Πανούση μιλήστε μας λίγο για τη διαδρομή σας στην Παλλήνη

«Στον σύλλογο της Παλλήνης βρίσκομαι εδώ και 21 χρόνια (από το 2001) και όπως και να το κάνουμε, έχω δεθεί με την ομάδα και την αγαπάω σε μεγάλο βαθμό. Έχω περάσει από αρκετές ομάδες (Ηλυσιακός, Αγία Παρασκευή) κι αυτό που κατάλαβα είναι πως όποιος σύλλογος κάνει πρωταθλητισμό, αφήνει λίγο πίσω τις ακαδημίες, γενικά τις μικρές ηλικίες. Στην Παλλήνη έχουμε δώσει βάση στα μικρά παιδιά κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Βλέπετε πριν περίπου δέκα χρόνια η Παλλήνη πανηγύρισε ανόδους με δανεικούς παίκτες από ομάδες ανώτερης κατηγορίας, όμως οι πιο μικρές ηλικίες έμειναν πολύ πίσω. Σε συζητήσεις, που έγιναν με τη διοίκηση, αποφασίσαμε να δώσουμε βάρος στα μικρά παιδιά, αφού θέλουμε να είμαστε ακαδημία και να μαζέψουμε τα παιδιά του δήμου μας».

Πόσα παιδιά αριθμεί η ακαδημίας και πως θα προσελκύσετε ακόμα περισσότερα, ώστε να μεγαλώσει η ακαδημία σας;

«Το βασικό μας πρόβλημα, είναι πως τα παιδιά, ξεκινούν το μπάσκετ στην ομάδας από τα έντεκα τους χρόνια. Αδυνατούμε να τα φέρουμε σε πιο μικρή ηλικία, αφού ο δήμος προτιμάει να συμμετέχουν σε προγράμματα δικά του και σ’ εμάς έρχονται αργότερα. Σίγουρα αυτό δυσκολεύει το έργο μας, ενώ και το ζήτημα του γηπέδου, είναι μεγάλος βραχνάς, αφού πολλές φορές οι ώρες δεν μας φτάνουν. Η ακαδημία μας αριθμεί περίπου 90 παιδιά και προσπαθούμε να μεγαλώσουμε αυτόν τον αριθμό, με όσες δυνάμεις μπορούμε. Κάνουμε αρκετές προπονήσεις και στα ανοιχτά γήπεδα, για να μην χάνουμε ώρες και σιγά σιγά, θα προσελκύσουμε ακόμα περισσότερα. Εμείς οι προπονητές επιθυμούμε να βγάζουμε ταλέντα στο μπάσκετ κι αν αυτά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε υψηλότερη κατηγορία, τότε ο σύλλογος δεν τους στέκεται εμπόδιο».

Τι έχει αλλάξει από τότε ξεκινήσατε την προπονητική, ως προς την συμπεριφορά των παιδιών; Η τεχνολογία έχει επηρεάσει το ενδιαφέρον τους για το μπάσκετ;

«Σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των νέων στη σημερινή εποχή και οι απαιτήσεις, έχουν αυξηθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Παλιά υπήρχε χρόνος και διάθεση για προπόνηση κι απουσίαζε αυτή η μάστιγα… του χρόνου. Τα παιδιά πιέζονται από τις υποχρεώσεις του, η τεχνολογία σίγουρα τα έχει επηρεάσει, αφού αυτή είναι και πιο εύκολα προσβάσιμη. Πλέον ο χρόνος των νέων είναι πολύτιμος, οι υποχρεώσεις πολλές και το γεγονός πως οι ώρες του γηπέδου, είναι συγκεκριμένες, έχουν μειώσει το ενδιαφέρον και την όρεξη για προπόνηση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι και το γεγονός, πως πλέον άπαντες γνωρίζουν την οικονομική επιφάνεια των σούπερ σταρ, τι διαφημίσεις κάνουν και τι αμάξια οδηγούν. Παλιά τα νέα παιδιά ήξεραν πως ο Τζόρνταν καρφώνει από τη βολή και σκοράρει όπως θέλει. Στην τωρινή εποχή, οι μικροί αθλητές, αν βλέπουν πως αδυνατούν να προσεγγίσουν τη μεγάλη ζωή και το star system ενός Λεμπρόν Τζέιμς ή Γιάννη Αντετοκούνμπο, τότε αποχωρούν από το άθλημα. Η νοοτροπία έχει αλλάξει, ενώ παλαιότερα, αυτό που ένοιαζε άπαντες ήταν το ίδιο το άθλημα κι όχι τι μπορεί να σου προσφέρει μεταγενέστερα. Με άλλα λόγια έχει χαθεί κάπως η αθωότητα και η αγνή αγάπη για το μπάσκετ».

Τι μπάσκετ διδάσκετε στην Παλλήνη και γιατί, δεν μιλάει πλέον κανείς για την περίφημη ελληνική σχολή;

«Αρχικά προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά, πως το μπάσκετ είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία κι ένας τρόπος έκφρασης και ωρίμανσης. Δηλαδή στις ακαδημίες, είναι περιττά τα πολλά συστήματα και θέλουμε να ξυπνήσουμε το μυαλό και το κορμί των παιδιών. Να είναι υπεύθυνα στην άμυνα, να προάγουμε το κίνητρο και την ατομική πρωτοβουλία. Τα συστήματα από το μπλοκάκι του προπονητή, είναι χρήσιμα μεν, όμως πολλές φορές δεν τα βοηθάει να σκέφτονται. Το 2009 στον Ηλυσιακό είχαμε μαζέψει πολλά ταλαντούχα παιδιά με τη βοήθεια του προέδρου Τάσου Δελημπαλταδάκη. Είχαμε και τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο ρόστερ μας στο τμήμα παίδων κι εγώ σαν κόουτς, δεν είχα δείξει κανένα σύστημα. Ύστερα από τρεις μήνες, οι παίκτες μας συνέχεια απορούσαν γιατί δεν έβαλα κάποιο play σ’ επίθεση ή άμυνα. Η φιλοσοφία μου λέει πως τα παιδιά, οφείλουν να βρίσκουν λύσεις μόνοι τους σε κάποιες στιγμές, να μάθουν να σκέφτονται και να μην τα περιμένουν όλα από τους προπονητές και τα συστήματα. Στην Παλλήνη έχουμε αυτό το mindset, δουλεύουμε στην αθλητικότητα, την αντοχή και τα βασικά του αθλήματος. Ντρίμπλα, σουτ και σωστές αποστάσεις.

Όσον αφορά τώρα για την ελληνική σχολή μπάσκετ, μου φαίνεται σαν να έχουμε μπερδευτεί. Πρέπει σαν χώρα να δουλέψουμε στην αθλητικότητα και στην ταχύτητα, αφού αυτό επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ. Στις μικρές ηλικίες πρέπει να δώσουμε βάση και ν’ αφήσουμε λίγο τα συστήματα στην άκρη, ώστε να μας δείξουν οι αθλητές μας τις δυνατότητές τους».

Στα επόμενα δέκα χρόνια, τι επιθυμείτε να έχετε καταφέρει σαν σύλλογος; Με τι θα είστε ευχαριστημένος;

Πρώτος στόχος για εμάς τους προπονητές, αλλά και τη διοίκηση του συλλόγου μας είναι, όσα παιδιά έρθουν να παίξουν μπάσκετ, να μείνουν σε αυτό. Να το αγαπήσουν, να τους στρώσουμε ένα όμορφο μονοπάτι, ώστε να παίζουν σε όλη τους τη ζωή. Φυσικά επιθυμούμε να βλέπουμε και τα παιδιά της ακαδημία μας, να παίζουν σε πιο υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα στα Γλυκά Νερά, έχουμε αρκετούς αθλητές μας, που έχουν το ταλέντο να παίζουν σε μεγαλύτερη κατηγορία. Με άλλα λόγια είναι χαρά μας, να παρακολουθούμε την πρόοδο των δικών μας παιδιών. Στοχεύουμε στο να κάνουμε τα κάνουμε τα παιδιά της περιοχής μας ν’ αγαπήσουν το μπάσκετ, μέσω της ομάδας μας κι αν έχουν δυνατότητες να τα βοηθήσουμε στο να εξελίξουν το ταλέντο τους.

Τελάκης: «Πολύ σημαντική η Under 21 για εμάς»

Ο Κώστας Τελάκης ένας προπονητής με περίσσια εμπειρία και όρεξη μας εξήγησε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της U21 στην Παλλήνη, η οποία ταΐζει την ανδρική ομάδα του συλλόγου. Ο ίδιος έχει υπηρετήσει τον σύλλογο και ως παίκτης (2002) και εδώ και οχτώ προπονεί τους άνδρες, το τμήμα των  U21 και τους εφήβους.

Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους χορηγούς της ομάδας, που βοηθούν στην ατομική βελτίωση των παικτών και τους παρέχουν τα πάντα, ώστε να είναι αφοσιωμένοι στο μπάσκετ.

Κύριε Τελάκη για ποιον λόγο δημιουργήσατε ομάδα U21; Τι είχατε στο μυαλό σας ακριβώς;

«Για εμάς η δημιουργία της U21 ήταν πολύ σημαντική, αφού έτσι ετοιμάζουμε τους αθλητές μας για το ανδρικό. Σ’ αρκετές αναμετρήσεις του ανδρικού μας, έχουμε δύο και τρεις αθλητές νέους στην πεντάδα μας, κάτι που μας κάνει διπλά περήφανους. Μας βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό τα μηχανήματα, που ανήκουν στον Τζελάλη, που βοηθούν στην εξέλιξη των αθλητών μας. Υπάρχει γυμναστής που διδάσκει στα παιδιά πώς να τρέχουν σωστά, ενώ κάνουν και πελματογράφημα, ώστε να προλαβαίνουμε τυχόν τραυματισμούς. Έχουμε και τον χορηγό μας τον Εύρωστον με επικεφαλής τον κύριο Τσίγγανο Χρήστο, που φροντίζει για τις φυσικοθεραπείες των μικρών μας παικτών. Βλέπετε μέλημα μας είναι τα παιδιά, να μάθουν μπάσκετ, να τρέχουν σωστά, να προλαμβάνουμε τυχόν τραυματισμούς κι αυτή η συνταγή μέχρι αυτή την ώρα είναι πετυχημένη».

Απ’ όσο μπορούμε να καταλάβουμε οι χορηγοί σας έχουν στηρίξει ανταποδοτικά, βοηθώντας σε καθημερινά πράγματα, που είναι απαραίτητα για τον σύλλογο

Ναι ακριβώς όπως το λέτε. Για παράδειγμα η Hoopmaster έχει φτιάξει τα προπονητικά της ανδρικής ομάδας, ενώ τα Οπτικά Λάππας και η Voltorama έφτιαξαν τις εμφανίσεις μας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, ώστε να βγει μία σεζόν κι ευχαριστούμε πάρα όλους όσους μας βοηθούν και μας διευκολύνουν σε μία δύσκολη εποχή για τον ερασιτεχνικό μπάσκετ.

Share me...

Η καλύτερη μπασκετική ιδέα και διαδικτυακά

Κύπρου 7 Μοσχάτο
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© Zone Press. All rights reserved.