Skip to main content

Αθλητικός Σύλλογος Ανάδρασης Κερατέας

Σύνταξη: Αναστασία Τσακέτα

Το Top Of The Village συνεχίζει το ταξίδι του και αυτό το μήνα βρεθήκαμε στον Αθλητικό Όμιλο Ανάδρασης στην Κερατέα. Μια ομάδα με ισχυρό δυναμικό, όχι στον αριθμό αλλά στην θέληση. Άνθρωποι που αγαπούν το μπάσκετ δημιούργησαν ένα σύλλογο που έχει ραγδαία ανάπτυξη. Στην Κερατέα συναντήσαμε οικογενειακό περιβάλλον, ομαδικότητα, πάθος και ενδιαφέρον. Στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία μιας ομάδας. Οι άνθρωποί της μας μιλούν αναλυτικά για όλα.

Αθλητικός Όμιλος Ανάδρασης Κερατέας - Ψηφιακό Αρχείο

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΝΤΟΣ -ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Προσπαθώ μέσα από το παιχνίδι να κάνω τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ”

Ποιος είναι ο στόχος σας ως γενικός αρχηγός της Ακαδημίας και ποιος ο ρόλος σας ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημιών;

Ως γενικός αρχηγός της Ακαδημίας, ο στόχος μου είναι η δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος για τα παιδιά. Με την ταχύτητα της σημερινής μας ζωής, τα παιδιά έχουν χάσει το ελεύθερο παιχνίδι της γειτονιάς. Η ακαδημία μας είναι μια ζεστή γειτονιά όπου τα παιδιά έρχονται να συναντήσουν τους φίλους τους, να κάνουν νέους φίλους, να παίξουν, να διασκεδάσουν μέσα από το μπάσκετ και να χαρούν τις ελεύθερες ώρες τους. Από την προπονητική σκοπιά, έχω να πω ότι μετά από πολλά χρόνια προπονητικής εμπειρίας, το να ασχολείσαι με ακαδημίες και ιδιαίτερα με τα μικρότερα παιδιά, είναι κάτι μαγικό. Αισθάνομαι πως την ώρα της προπόνησης γίνομαι ένα με τα παιδιά. Προσπαθώ μέσα από το παιχνίδι να κάνω τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οι ερωτήσεις και οι απορίες των παιδιών, είναι ένα σχολείο για μένα. Πιστεύω ότι αρκετές φορές μαθαίνω από τα παιδιά.

Πιστεύετε πως ένα παιδί που ξεκινάει το μπάσκετ, μπορεί να ονειρεύεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, ή αυτοί που ξεχωρίζουν είναι πολύ λίγοι στην Ελλάδα;

 

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ονειρεύεται πως θα φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Εμείς στην Ακαδημία μας παροτρύνουμε τα παιδιά να κάνουν την καλύτερη προσπάθεια που μπορούν μαζί με τη βοήθειά μας. Προσπαθούμε να τους δώσουμε τα κατάλληλα προπονητικά ερεθίσματα και εφόδια για συνεχή προσωπική και ομαδική βελτίωση. Πιστεύω πως στην Ελλάδα έχουμε μπασκετικό ταλέντο. Κάποια παιδιά δουλεύουν σε υψηλά πρότυπα και η βελτίωση τους είναι συνεχής. Ωστόσο θεωρώ πως δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με συνομήλικους τους από άλλες χώρες.

 

Πείτε μας κάποιες φράσεις που σας λένε τα παιδιά φεύγοντας από την προπόνηση και αντιλαμβάνεστε πως έχετε πετύχει τον στόχο σας.

Τα παιδιά εννοείται ότι δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις. Πάντα λένε αυτό που αισθάνονται με απλά λόγια. Μερικές από τις φράσεις που συνηθίζουν να λένε είναι: coach περνάω τέλεια, θα πω και του φίλου μου να έρθει, κύριε ανυπομονώ να έρθει η επόμενη προπόνηση κ.α.. Συνήθως όμως αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας όταν π.χ. έχουμε την Κυριακή προπόνηση στις 10.00 π.μ. και τα παιδιά ξυπνάνε τους γονείς τους από τις 7.00 π.μ. για να ετοιμαστούν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι δε χάνουν ποτέ προπόνηση. Και βέβαια η χαρούμενη έκφραση του προσώπου τους όταν έρχονται και φεύγουν από την προπόνηση, καθρεφτίζει τα συναισθήματα τους.

Πως ανταποκρίθηκε η τοπική κοινωνία στην παρουσίαση του πλάνου των ακαδημιών σας;

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε το πλάνο και τον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας μας, ο κόσμος (γονείς και παιδιά) αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, ενθαρρύνοντάς μας, να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στην ανάπτυξή των τμημάτων της. Αυτό φάνηκε από το ότι μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας συμπληρώθηκαν όλα τα αναπτυξιακά τμήματα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να δημιουργήσουμε νέα, που βάση του προγραμματισμού μας, η έναρξή τους είχε τοποθετηθεί στην δεύτερη χρονιά λειτουργίας της ακαδημίας μας. Επιπλέον, πολλοί συντοπίτες μας, μέσω χορηγιών είναι αρωγοί στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, οι οποίοι όπως και προηγούμενα επισημάνθηκε, έχουν επίκεντρο την πνευματική και αθλητική ανάπτυξη των παιδιών μας. Δοθείσης της ευκαιρίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε την θετική ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας και ιδιαίτερα του Δημάρχου μας κ. Δημητρίου Λουκά, ο οποίος μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου μας, στέκεται δίπλα μας, παρέχοντας σύγχρονες και ασφαλής αθλητικές εγκαταστάσεις, φροντίζοντας ταυτόχρονα και τη συντήρησή τους. Είναι αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, ενώ θα ήταν παράληψή μας, να μην τους ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, δια του παρόντος. Όλα αυτά αποτελούν μία θετική και ευχάριστη έκπληξη για εμάς, γεγονός που μας επιφορτίζει με αίσθημα ευθύνης γι’ αυτό που θέλουμε να πρεσβεύουμε και τους στόχους που έχουμε θέσει, εισπράττοντας από όλους, πολύ θετική ενέργεια για το μέλλον.

ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

“Στην Ακαδημία αγκαλιάζουμε οποιοδήποτε παιδί έρχεται στην ομάδα”

Ποια η σχέση σας με την ομάδα και ο δικός σας ρόλος σε αυτήν.

Η σχέση μου με την ομάδα εκτός από το επαγγελματικό κομμάτι ως προπονητής είναι και το προσωπικό που έχει μεγάλη σημασία για την ομάδα! Πέρα από συνεργάτες θέλουμε να είμαστε και μια μεγάλη παρέα που σκοπό έχει τα παιδιά που έρχονται στην ακαδημία μας να αγαπήσουν το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα! Σαν υπεύθυνος ακαδημιών έχω να κάνω με την καλή λειτουργία των τμημάτων, με την βελτίωση των αθλητών μας και την απολαβή των θετικών στοιχείων που μπορούν να εισπράξουν ερχόμενοι σε επαφή με το συγκεκριμένο ομαδικό άθλημα. Ο ρόλος μου είναι να δουν το ΜΠΑΣΚΕΤ σαν ένα ομαδικό παιχνίδι και να το αγαπήσουν. Μέσα από αυτό να εξελιχθούν ως αθλητές ,να διαμορφώσουν ένα σωστό χαρακτήρα ως άνθρωποι και να έχουν μια σωστή συμπεριφορά ως φίλαθλοι στο μέλλον τους.


Υπάρχουν στοιχεία θεωρείτε που ξεχωρίζουν την συγκεκριμένη ομάδα από άλλες;

Αυτό που την ξεχωρίζει πιστεύω είναι η φιλοσοφία της Ακαδημίας μας που θέλει να αγκαλιάσει οποιοδήποτε παιδί έρθει στην ομάδα και θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ, ανεξάρτητα από το ταλέντο που μπορεί να διαθέτει και τις προδιαγραφές που μπορεί να έχει για τη μελλοντική του εξέλιξη. Σκοπός μας είναι μέσα από την προπόνηση και το παιχνίδι τα παιδιά να φεύγουν χαρούμενα από το γήπεδο και να ανυπομονούν να ξανάρθουν! Θέλουμε να δημιουργούμε τμήματα που τα παιδιά θα παίζουν με ομαδικό πνεύμα και για το καλό της ομάδας και όχι να παίζει όλη η ομάδα για να φανεί ένα παιδί και τα υπόλοιπα να νιώθουν αδικημένα! Ο στόχος επίσης είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι μόνο μέσα από την ομαδική προσπάθεια θα καταφέρουν να εξελιχθούν και σαν αθλητές και σαν προσωπικότητες

Εσείς που το βιώνετε εκ των έσω, πόσο σημασία έχει για τα νέα παιδιά ο αθλητισμός και το μπάσκετ;

Πιστεύω ότι λόγω των προβλημάτων και των καταστάσεων που βιώνουν τα παιδιά τη σημερινή εποχή, σε οικογενειακό, φιλικό και σχολικό περιβάλλον, ο αθλητισμός και κατ’ επέκταση το μπάσκετ λειτουργούν ως μέσο διαφυγής και εκτόνωσης δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα. Το ομαδικό πνεύμα που αναπτύσσουν μέσα από ένα άθλημα όπως το μπάσκετ και οι σχέσεις, ακόμα και οι φιλίες που δημιουργούν με τους συναθλητές τους, βοηθούν πολλές φορές να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα που από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν! Επειδή οι πειρασμοί στις μέρες μας είναι πολλοί και ένα παιδί μπορεί εύκολα να ξεφύγει, πιστεύω ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να φτιάξει τον τρόπο που σκέφτεται κ να αντιμετωπίζει διαφορετικά τα προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα του.

 

ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

“Αφουγκραζόμαστε τα παιδιά και τους προπονητές και αναλόγως προχωράμε”

Ποιος ο στόχος σας ως μέλος του συλλόγου;

Ο σύλλογός μας βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση τρόπων βελτίωσης, ώστε η λειτουργία των ακαδημιών να είναι εύρυθμη. Φροντίζουμε να υπάρχει πλήρη στήριξη σε ότι αφορά οργανωτικά και γραφειοκρατικά θέματα ώστε, οι προπονητές μας, να κάνουν απερίσπαστοι το έργο τους. Οι στόχοι μας επιτυγχάνονται μέσα από το θετικό κλίμα και την άψογη συνεργασία μεταξύ συλλόγου και προπονητών.

Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο λόγος που έχουν αναπτυχθεί τόσο γρήγορα οι ακαδημίες σας;

Η ανάπτυξη των ακαδημιών μας είναι φυσικό επακόλουθο της αγάπης των προπονητών μας γι’ αυτό που κάνουν. Πρώτο μας μέλημα είναι να περνάνε τα παιδιά καλά έτσι ώστε να αγαπήσουν τον αθλητισμό μέσα από το μπάσκετ. Δεν ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι άθλημα αλλά επίσης δεν ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά και το κάθε ένα χρειάζεται κατάλληλη μεταχείριση ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ομάδα από το δικό σας μετερίζι;

Το κάθε μας βήμα καθορίζεται από τις ανάγκες που προκύπτουν από τις ακαδημίες μας. Αφουγκραζόμαστε τα παιδιά και τους προπονητές και αναλόγως προχωράμε, με στρατηγικές παρακίνησης όπως για παράδειγμα ενθάρρυνση, έμπνευση και αναγνώριση των προσπαθειών των αθλητών μας.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΗΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ & ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

“Μαθαίνουμε στα παιδιά να θέτουν καθημερινούς επιτεύξιμους στόχους”

Ως προπονητής, ποιες είναι οι συμβουλές που δίνετε στα παιδιά σε στιγμές που δυσκολεύονται σε οποιοδήποτε θέμα στη ζωή τους;
Όταν υπάρχει μια κατάσταση η οποία προκαλεί σε αθλητή μου μια δυσκολία στην διαχείριση της, τον συμβουλεύω για αρχή να βρει ποια σημεία του προβλήματος μπορεί να επηρεάσει άμεσα. Αφού γίνει αυτό προσπαθώ να τον βοηθήσω να θέσει καθημερινούς και επιτεύξιμους στόχους όπου θα βελτιώνουν αυτά τα σημεία. Συνοπτικά, η συμβουλή μου είναι να εστιάζουμε στα πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε και να βελτιώσουμε σε κάθε κατάσταση.


Πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζονται τα παιδιά στην καθημερινότητά τους;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η άσκηση έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στις αθλητικές επιδόσεις στην εξωτερική εμφάνιση, στην ψυχολογία και ακόμα και στις γνωστικές δεξιότητες του κάθε ατόμου. Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά για την καλύτερη απόδοση στην καθημερινότητα των παιδιών, καθώς και για την καλύτερη αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό τους περίγυρο, που προέρχεται από την αυτοπεποίθηση μέσω της άσκησης.

 

Πώς θέλετε να δείτε την ομάδα της Κερατέας σε 5 χρόνια από τώρα;
Θα ήθελα να δω μια ομάδα όπου έχει χτιστεί σε σωστά θεμέλια όπως είναι η αγάπη για τον αθλητισμό και για το άθλημα, τις σωστές ηθικές αξίες και την όρεξη για δουλειά. Στηριζόμενοι σε αυτά τα θεμέλια θα ήθελα να δω παιδιά που έχουν μάθει να παλεύουν εντός και εκτός γηπέδου για κάτι που αγαπάνε.

Αθλητικός Όμιλος Ανάδρασης Κερατέας - Gallery