Αθηναϊκός WBC

Σύνταξη : tasn

Αυτό το μήνα το Top Of The Village φιλοξενεί την ιστορική ομάδα του Αθηναϊκού. Μια ομάδα που μετράει διακρίσεις, αλλά και μιλώντας με τους ανθρώπους της καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύ αγαπούν το μπάσκετ και πόσο θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα να εξελιχθεί.

Ξεκινώντας από τον πρόεδρό της Γιώργο Φλαμπούρη, ο οποίος εξήγησε τι πρεσβεύει η ομάδα αυτή και υπενθύμισε τις ιστορικές στιγμές της, σειρά είχαν ο Γενικός Αρχηγός Γιάννης Καρυοφύλλης και ο προπονητής της γυναικείας ομάδας Κυριάκος Κοσμίδης. Για το έργο τους μας μίλησαν και ο υπεύθυνος ακαδημιών Νίκος Ραμαντάνης, όπως και οι αθλήτριες Ξένια Χελιώτη και Ιωάννα Τραγουστή.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 1. Τι είναι ο Αθηναϊκός για εσάς και τι πρεσβεύει σαν ομάδα;

Αρχικά θέλω να σας αναφέρω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος του Δ.Σ. του Αθηναϊκού Α.Σ. από το 2006 και να διατελώ πρόεδρος του σωματείου από το 2010 μέχρι και σήμερα. Ενός ιστορικού σωματίου που έχει πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς στο Ποδόσφαιρο, στο Μπάσκετ, στο Χάντμπολ καθώς και την επιτραπέζια Αντισφαίριση – ενός σωματείου που είχε και θα έχει διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Το θέμα μας και η ερώτησή σας έχει να κάνει με τη γυναικεία ομάδα του μπάσκετ. Ο Αθηναϊκός wbc έχει ισχυρό όνομα και κουβαλάει το δυσβάστακτο βάρος της κατάκτησης του Εurocup του 2010. Με μπροστάρη τον τότε δήμαρχο του Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά και προπονητή τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, ο Αθηναϊκός ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης κατακτώντας το Εurocup γυναικών και ολοκληρώνοντας  τη σαιζόν 2009-2010 με  ένα απίθανο triple crown (πρωτάθλημα-κύπελο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα). Επιπροσθέτως, τον Φεβρουάριο του 2012 ο Αθηναϊκός εισήχθη στο αρχείο των παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ως η ομάδα μπάσκετ με το μεγαλύτερο σερί νικών – 105 συνεχόμενες – στην ιστορία, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Ο Αθηναϊκός wbc πρεσβεύει για εμένα το ιδεατό στο γυναικείο μπάσκετ, με την ευχή και την ελπίδα να βρεθεί και πάλι η ομάδα στο πιο ψηλό σκαλοπάτι.

 1. Υπάρχει κάποιο όραμα δικό σας για την ομάδα που θα θέλατε να το δείτε να πραγματοποιείται;

Ο βασικός στόχος μου είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας με σαφή αγωνιστική ταυτότητα και οργανωτική αρτιότητα, με απώτερο σκοπό την επιστροφή του συλλόγου στην Α1 Εθνική κατηγορία. Αν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτό μέσα στην επόμενη διετία / τριετία, με παίχτριες βγαλμένες από τα σπλάχνα του συλλόγου και με τη δυνατότητα παραμονής και διάκρισης στην κατηγορία αυτή.

 1. Ποιες στιγμές σας στον Αθηναϊκό έχετε κρατήσει στη μνήμη σας.

Δεν μπορούν να λησμονηθούν τα 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα και οι τρεις διαδοχικές κατακτήσεις του κυπέλλου Ελλάδος από τον Αθηναϊκό κατά την τετραετία 2008 – 2012.

Βαθιά χαραγμένος στη μνήμη μου είναι φυσικά ο δρόμος προς τη δόξα, όλη η πορεία αλλά και τα παρεπόμενα κατά την κατάκτηση του Εurocup του 2010. Σήκωσα ψηλά, μαζί με όλη την ομάδα το Κύπελο Ευρώπης μέσα στο Εργάνης και έζησα στιγμές ανεπανάληπτες, στιγμές περηφάνειας, στιγμές που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί!

Τέλος, αξέχαστη θα μου μείνει η σεζόν 2017-2018, όταν μέσα σε αντίξοες συνθήκες η ομάδα έδωσε αγώνα μπαράζ και κέρδισε μέσα στο Βόλο, έναν αγώνα που έκρινε και την παραμονή της ομάδας μας στην Α1 Εθνική κατηγορία.

 

ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

 1. Τι σας έφερε στον Αθηναϊκό και ποια η θέση/καθήκοντα σας στην ομάδα;

Στον Αθηναϊκό είχα την τύχη να έρθω πριν από τρία χρόνια με αφορμή τη μεταγραφή της κόρης μου στην Ομάδα. Ο Αθηναϊκός είναι για όλους μας μαγνήτης στο Γυνακείο Μπάσκετ και έλκει ισχυρά το brand name του συλλόγου. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά αποτελεί μια από τις κορυφαίες γυναικείες ομάδες στον Ελλαδικό χώρο. Μην ξεχνάμε ότι ο Αθηναϊκός αποτελεί την πρώτη και μοναδική γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα που κατέκτησε triple crown (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα)!

Αμέσως μετά την άφιξή μου στο σύλλογο, δέθηκα με την ομάδα, με αγκάλιασε ο Πρόεδρος κύριος Γιώργος Φλαμπούρης και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα στη Διοίκηση  του σωματείου και στο πόστο του Γενικού Αρχηγού της γυναικείας ομάδας.

Η θέση μου ως Γενικού Αρχηγού στην ομάδα είναι πολυσχιδής. Ο Γενικός Αρχηγός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Διοίκηση και στον τεχνικό διευθυντή, τον προπονητή, τις αθλήτριες αλλά και τους φιλάθλους της ομάδας. Υπό την εποπτεία του Προέδρου και σε συνεννόηση με τον Head Coach επιμελείται το οικονομικό μέρος των μεταγραφών, διεκπεραιώνει τις αποδεσμεύσεις και βοηθάει σε όλα τα εξωαγωνιστικά θέματα (στέγαση αθλητριών, σίτιση αθλητριών κ.ά). Επιβλέπει και ελέγχει τη συντήρηση και την κατάσταση των χώρων του γηπέδου και πρέπει να δίνει άμεσα λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα απασχολεί παίχτριες και τεχνικό team. Οφείλει να συνεργάζεται με την Ομοσπονδία, με τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. και να είναι ο δίαυλος επαφής με τους εκπροσώπους των αντιπάλων σωματείων. Ο Γενικός Αρχηγός έχει επιπρόσθετα την ευθύνη για τη διοργάνωση των εντός έδρας αναμετρήσεων της ομάδας (Γραμματεία, Διαιτητές, Γιατρός) καθώς και για την οργάνωση των μετακινήσεων της ομάδας ως αρχηγός των αποστολών. Με λίγα λόγια οι ευθύνες είναι πολλές και ο Γενικός Αρχηγός αν και ερασιτέχνης παράγοντας – θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στη θέση του και να επιλύει οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν.

Σε αυτό το σημείο θα τονίσω ότι έχω την τύχη να συνεργάζομαι αρμονικά με μία άριστη Έφορο του Γυναικείου Τμήματος, την κυρία Νικολέτα Λυμπεροπούλου, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παιχτριών της ομάδας μας, του Γενικού Αρχηγού και της Διοίκησης. Παράλληλα με την ενασχόλησή της ως Έφορος, η κυρία Λυμπεροπούλου (πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια) επιμελείται και το δύσκολο έργο των φυσικοθεραπειών των αθλητριών της ομάδας, το οποίο είναι πολύ επίπονο στην τρέχουσα συγκυρία λόγω της μεγάλης αποχής όλων των αθλητριών για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους αγωνιστικούς χώρους, λόγω της πανδημίας! Η περαιτέρω υποστήριξη των φυσικοθεραπειών έχει ανατεθεί στο σύγχρονο Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο CM Physio, το οποίο μας καλύπτει πλήρως με τις τεχνικές και τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει.

Εν κατακλείδι, σας αναφέρω ότι όλες οι αθλήτριες του γυναικείου τμήματος του συλλόγου μας είναι ασφαλισμένες.

“Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΣΤΗ, ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΫΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.”

2. Υπάρχει κάτι διοικητικά που σας δυσκολεύει; Θεωρείτε πως η πολιτεία/Δήμος/ ομοσπονδία θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στα μπασκετικά δρώμενα;

Η συνεργασία όλων των τμημάτων του σωματείου μας είναι αγαστή, με αμοιβαίο πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξη. Το κάθε ένα από τα τμήματα του Σωματείου μας έχει την δική του Διοικούσα Επιτροπή, η οποία εν προκειμένω στο Μπάσκετ λειτουργεί αρμονικά και καθοδηγεί πλήρως την λειτουργία τόσο των τμημάτων υποδομών όσο και του τμήματος των Γυναικών του συλλόγου.

Οι σχέσεις του σωματείου μας με το Δήμο είναι άριστες και διαχρονικές, με αμφίδρομη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Τα όποια προβλήματα υφίστανται άπτονται των οικονομικών. Το κλειστό γυμναστήριο ΕΡΓΑΝΗΣ (Δ. ΚΑΛΤΣΑΣ) – όπως και όλα σχεδόν τα δημοτικά κλειστά γήπεδα – έχει υποστεί φυσιολογικές χρόνιες φθορές, οι οποίες είναι γνωστές στη Δημοτική Αρχή, αλλά για να αντιμετωπιστούν απαιτούνται οικονομικά κονδύλια  τα οποία δεν μπορεί να καλύψει ο Δήμος χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας και ειδικά της Πολιτείας.

Το μεγάλο πρόβλημα του γυναικείου Μπάσκετ εντοπίζεται στην πλήρη υποβάθμισή του τα τελευταία χρόνια, μην πω την εγκατάλειψή του από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ειδικά με το πέρασμα της πανδημίας και τη διακοπή των προπονήσεων και των πρωταθλημάτων για ενάμιση και πλέον χρόνο, τα σωματεία όλα ασφυκτιούν οικονομικά μια και οι χορηγοί έκαναν πίσω, διαλύθηκαν οι Ακαδημίες των ομάδων, με αποτέλεσμα πολλές παίχτριες να σταματήσουν το άθλημα και τα κορίτσια να απομακρυνθούν από τις ακαδημίες. Η κατάσταση πλέον είναι πολύ δύσκολη και αντιμετωπίζεται προς το παρόν με φιλότιμες προσπάθειες από ερασιτέχνες παράγοντες, γονείς και χορηγούς που αγαπούν το γυναικείο μπάσκετ.

Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ δείχνει να αφουγκράζεται την κατάσταση, να έχει εντοπίσει το πρόβλημα και έχει εξαγγείλει οικονομικές ελαφρύνσεις στα σωματεία, οι οποίες ευελπιστώ να υλοποιηθούν. Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό και η Πολιτεία πρέπει να αντλήσει οικονομικούς πόρους που θα διατεθούν άμεσα στα σωματεία.

“ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ”

 1. Πως βλέπετε την φετινή χρόνια για την ομάδα σας και τι στόχους έχετε σε όλους τους τομείς;

Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ είναι βαρύ όνομα και κουβαλάει το δυσβάσταχτο βάρος της κατάκτησης του Eurocap το 2010. Η συνέχεια αποδείχθηκε πολύ δύσκολη.

Για τα επόμενα χρόνια φτιάχτηκαν διάφορα σχήματα άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι, αλλά όλα είχαν και έχουν ως μέτρο σύγκρισης την ιστορική ομάδα της κατάκτησης των τίτλων.

Εμείς με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβόμενοι την τιμητική θέση μας στο σύλλογο, αφήσαμε πίσω όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια – πιστεύοντας ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας –  και αποφασίσαμε να χαράξουμε μια νέα πορεία μέσα από ένα πλάνο που βασίζεται σε δύο άξονες:

 1. Tην ανάπτυξη των Ακαδημιών του συλλόγου, που είναι το πρώτο μας μέλημα. Σύλλογος χωρίς Ακαδημίες δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον!
 2. Τη δημιουργία μιας νεανικής γυναικείας ομάδας που στην πορεία θα αντλεί αθλήτριες από τις Ακαδημίες του συλλόγου. Τα προηγούμενα πλάνα με τη δημιουργία ομάδων της μιας χρονιάς απέτυχαν παταγωδώς και δεν έχουμε σκοπό να επανέλθουμε σ’ αυτά! Φτιάξαμε και στηρίζουμε μια ομάδα που στην πορεία θα αναδείξει τις αρετές της και θα είναι η βάση ώστε μετά από εύλογο χρονικό διάστημα θα διεκδικήσει υψηλότερους στόχους. Σε αυτό το πλάνο συμφώνησαν εξαρχής οι προπονητές μας και όλο το επιτελείο που στηρίζει τη γυναικεία ομάδα. Φυσικά το εγχείρημα αυτό θέλει απ’ όλους μας υπομονή και επιμονή.

Ο στόχος μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Έχουμε νεανικό ποιοτικό ρόστερ, πολύ καλό κλίμα το οποίο θα κρατήσουμε με κάθε τρόπο και προσβλέπουμε σε μια ομάδα με μεγάλες δυνατότητες!

Με την καθοδήγηση του τεχνικού team, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ποιοτικό μπάσκετ, να χαίρονται όλα τα κορίτσια τις προπονήσεις και τους αγώνες και σίγουρα θα έλθουν μέσα από συνέπεια και σκληρή δουλειά τα αποτελέσματα που θα μας δώσουν ώθηση για την πραγματοποίηση των στόχων μας.

Για φέτος ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός, προχωράμε βήμα – βήμα και διεκδικούμε ότι καλύτερο. Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία και διατήρηση του πυρήνα μιας ομάδας, η οποία με κάποιες προσθήκες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διεκδικήσει την αναρρίχησή της στην κορυφή … εκεί που ουσιαστικά είναι η θέση της.

Σημείο αναφοράς μας είναι η πίστη και η υπομονή στο πλάνο μας, η σκληρή δουλειά που ξεκίνησε υπό αντίξοες το καλοκαίρι στο γήπεδο και το πάθος όλων μας για διάκριση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

1) Πείτε μου λίγα λόγια για το πως βρεθήκατε στον Αθηναϊκο και γενικότερα για την πορεία σας στην ομάδα ως προπονητής.

Η πρώτη προσέγγιση του Αθηναϊκού έγινε προς το τέλος της περασμένης χρονιάς εν μέσω καραντίνας. Όμως δεν έγινε ποτέ επανέναρξη του πρωταθλήματος, και πλέον υπήρξε νέα πρόταση και πλάνο στα τέλη Μαρτίου, και οριστική συμφωνία για την ανάληψη από μέρους μου, της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας για δυο χρόνια. Από εκεί και πέρα, και εν αναμονή της επίσημης έναρξης των προπονήσεων τον περασμένο Ιούνιο, κάναμε μια αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας, με συνεντεύξεις και προσεγγίσεις εκτός γραμμών γηπέδου, κα αργότερα και μέσα στο γήπεδο. Εξηγήσαμε μαζί με τον βοηθό μου Αναστάσιο Τάσιο, το τι θέλουμε να κάνουμε στην τρέχουσα σεζόν, και προχωρήσαμε στην τελική επιλογή, που ομολογώ πως δεν ήταν εύκολη και χωρίς εμπόδια. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε έχοντας κάνει ήδη τέσσερα επίσημα ματς, 2 στο κύπελλο, με νίκη επί της ΑΕΚ Περιστερίου και ήττα από Πρωτέα Βούλας, και δυστυχώς με δύο ήττες στο πρωτάθλημα από Κρόνο Αγ. Δημητρίου εντός και Τερψιθέα εκτός. Συνεχίζουμε όμως με πείσμα, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα δικαιώσουν τους κόπους μας και τα αποτελέσματα στο ταμπλό του γηπέδου.

2) Τι είναι αυτό που εσείς προσπαθείτε να περάσετε στις παίκτριες σας; Και ποιο είναι το στοιχείο της ομάδας σας που μπορεί να διαφέρει σε σχεση με άλλες;  

Η προσπάθεια μας φέτος είναι η δημιουργία ενός κορμού παικτριών, που θα αποκτήσουν μπασκετική ταυτότητα μέσω της προπόνησης και των αγωνιστικών τους εμπειριών. Οι εννέα από τις 12 παίκτριες μας είναι από 17 ως 23 ετών, με λίγες αγωνιστικές εικόνες, και προσπαθούμε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο αποχής, μέσα από έμφαση στην ατομική δουλειά, την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και δύναμης, και να διεκδικήσουν έτσι, για τον εαυτό τους, αλλά και για την ομάδα, τον χώρο τους στην Α2 Εθνική κατηγορία. Το αγωνιστικό μας πλάνο, και το στίγμα που θέλουμε να αφήσουμε ως ομάδα, ξεκινάει από την πιεστική άμυνα, την κατοχή μπάλας, και τον γρήγορο ρυθμό με έφεση στο σουτ όταν βρεθούμε στην επίθεση. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θέλω να πιστεύω θα κάνει τη αγωνιστική μας διαφορά σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

“ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΜΑΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ”

3) Φέτος ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας και τι αναμένετε εσείς ως προπονητής;

Οι στόχοι είναι κυρίως δημιουργικοί. Να γίνει μεγάλος και ποιοτικός όγκος δουλειάς και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις παίκτριες που θα ακολουθήσουν τον Αθηναϊκό με την δική τους πλέον αγωνιστική ταυτότητα, και την επόμενη σεζόν. Αυτό θέλει πολύ υπομονή και επιμονή, και εξωατομικευμένη προσέγγιση με βάση τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα της κάθε παίκτριας. Σαν ομάδα θέλουμε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες, που θα διασφαλίσουν την παρουσία μας και την επόμενη σεζόν στην Α2, και παράλληλα να περάσουμε στις παίκτριες μας την στοχευμένη, ως προς τη νίκη της ομάδας, παρουσία τους μέσα στο παρκέ. Υπάρχει μακρύς δρόμος να διανυθεί, υψηλών όμως απαιτήσεων, έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα κορίτσια της ομάδας, που με την ηγετική παρουσία της Ξένιας Χελιώτη, που μας τιμά με την παρουσία της μετά από μια σεζόν όντας πρωταθλήτρια με τον ΠΑΟ, πιστεύω πως ειδικά από τον Δεκέμβριο και μετά, θα δούμε πολύ ωραίο μπάσκετ από αυτήν την ομάδα.

4) Εάν μπορούσατε να πείτε 3 λέξεις για την ομάδα του Αθηναϊκου ποιες θα ήταν αυτές;  

Ιστορία. Πάθος. Όραμα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλο το ΔΣ του Αθηναικού, τον πρόεδρο κ. Φλαμπούρη, τον γενικό αρχηγό κ. Καρυοφύλλη, και την έφορο και φυσικοθεραπεύτρια της ομάδας κα. Λυμπεροπούλου, για την πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια που κάνουν μαζί με τα άλλα μέλη του ΔΣ, για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο στον ιστορικό αυτό σύλλογο, καθώς και για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση που μας δείχνουν καθημερινά σε ότι έχουμε ζητήσει!

 

“Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ”

ΝΙΚΟΣ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

 1. Πείτε μου 2 λόγια για την σχέση σας με τον Αθηναϊκό και την θέση σας εδώ.

Στον ΑΘΗΝΑΙΚΟ βρίσκομαι τα τελευταία 7 χρόνια. Αρχικά ως απλός γονιός, μετέπειτα ως έφορος στα τμήματα υποδομών Παγκορασίδων και Κορασίδων, και τα τελευταία 2 χρόνια ως υπεύθυνος των ακαδημιών. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης, για μένα είναι ευχαρίστηση και ένα προσωπικό στοίχημα προκειμένου να οικοδομήσει το σωματείο ακαδημίες μπάσκετ όπου τα κορίτσια θα μάθουν όχι μόνο μπάσκετ αλλά και τις σωστές αρχές και αξίες που καλλιεργούνται μέσω του αθλητισμού.

 1. Ποσό σημαντικές είναι οι ακαδημίες για μια ομάδα και ποια η δίκη σας νοοτροπία που προσπαθείτε να περάσετε στα νέα παιδιά που έρχονται;

Οι ακαδημίες είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο κάθε αθλητικού σωματείου. Μέσα από εκεί χτίζεται το μέλλον. Όσο καλύτερη η ακαδημία τόσο καλύτερος θα είναι και ο αθλητικός οργανισμός στο σύνολο του. Σε μια εποχή όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι από τις συνέπειες της πανδημίας, και με ατελείωτες ώρες φροντιστηρίων, διαβάσματος, ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε καταρχήν να ξαναφέρουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητα των παιδιών, να κάνουμε γονείς και παιδιά να καταλάβουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό, και κατόπιν να χτίσουμε υγιείς χαρακτήρες και προσωπικότητες, εμπλουτισμένες με σωστές ηθικές αρχές και αξίες γεμάτες αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό.

 1. Τι είναι αυτό που θα πείτε σε ένα παιδί που μπορεί να έχει απογοητευτεί και να θέλει να σταματήσει ή θεωρεί πως δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που θέλει;

Αυτό που θα του έλεγα είναι ακριβώς ότι λέω και στα 3 παιδιά μου. Η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ γιατί κανείς δεν ξέρει τα όρια του. Τα όρια δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα από τις σκέψεις μας και τις συγκρίσεις με τους άλλους. Αντιθέτως στα όνειρα δεν πρέπει να υπάρχουν όρια και πάντα θα πρέπει να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

ΞΕΝΙΑ ΧΕΛΙΩΤΗ – ΑΡΧΗΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ – ΑΘΛΗΤΡΙΑ

 1. Πείτε μου λίγα λόγια για το πως ήρθατε στον Αθηναϊκό, την θέση σας και την διαδρομή σας με την ομάδα.

 

Ξ.Χ: Πρώτη φορά στον Αθηναϊκό ήρθα πριν 2 χρόνια , μου έγινε πρόταση και φυσικά δεν αρνήθηκα.  Είναι μεγάλη χαρά να παίζεις σε μια ομάδα με μεγάλη ιστορία,  έχοντας φυσικά περάσει από εκεί μια γκάμα από μεγάλες παίκτριες του γυναικείου μπάσκετ. Τότε Φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα με έμπειρες παίκτριες που μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και να διεκδίκηση την άνοδο. Ωστόσο η χρονιά έμεινε ημιτελής δεδομένου ότι τότε ξεκίνησε και το lock down λόγω κορονοϊου. Συνεπώς ένα κομμάτι μου  έμεινε εκεί ανεκπλήρωτο και θεώρησα και αισθάνθηκα πως πρέπει να συνεχίσω (έπειτα από μια μαγική χρονιά στον παναθηναϊκό ) την διαδρομή μου στον Αθηναϊκό.  Γιατί εκτιμώ τους ανθρώπους που ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια για την ομάδα και βλέπω την προσπάθεια που κάνουν.  Ήταν χαρά μου λοιπόν να βοηθήσω σε όλη αυτή την προσπάθεια και εγώ.

Ι.Τ: Για εμένα είναι η δεύτερη χρονιά που αγωνίζομαι στην ομάδα του Αθηναϊκού. Το νέο προπονητικό team και η διοίκηση της ομάδας μου έδειξαν από την αρχή εμπιστοσύνη και μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχίσω και τη νέα σεζόν στην ομάδα οπότε αφού είδαμε με τους προπονητές ότι έχουμε κοινούς στόχους και την ίδια όρεξη για δουλειά αποφάσισα να παραμείνω.

 

“ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.”

2. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στην ομάδα του Αθηναϊκού;

Ξ.Χ: Αυτό που ξεχωρίζω από την ομάδα μας είναι πως μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού παρόλο ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν η ομάδα δε σταμάτησε με όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν και με τα λάθη τους και με τα καλά τους να προσπαθούν να κρατήσουν την ομάδα σε ένα υψηλό επίπεδο. Είτε με έμπειρες παίκτριες είτε με λιγότερο έμπειρες παίκτριες κατάφεραν να στέκονται αξιοπρεπείς στο χώρο του γυναικείου μπάσκετ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα με τέτοια ιστορία. Οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην διοίκηση της ομάδας προσπαθούν κάθε μέρα για το καλύτερο.

Ι.Τ: Παρόλο που είμαστε μια πολύ νεανική ομάδα, αυτό που ξεχωρίζω σε εμάς είναι το πάθος, η διάθεση και η όρεξη να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε στο πρωτάθλημα και να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται .

 1. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την χρονιά που έρχεται;

Ξ.Χ: Η ομάδα αυτή την στιγμή αποτελείται από πολλά και νέα κορίτσια.  Που καλούνται φέτος να έχουν έναν διαφορετικό ρόλο. Ένα ρόλο που δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια.  Έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό βέβαια ήταν και επιλογή του προπονητή μας και το βρίσκω πάρα πολύ σωστό, όμορφο και μελλοντικά ισχυρό για την ομάδα του αθηναϊκού. Ο στόχος είναι λοιπόν να κερδίσουμε το στοίχημα η κάθε μία με τον εαυτό της και όλες μαζί με την ομάδα. Και θα το κερδίσουμε.  Όλες μαζί θα το κερδίσουμε γιατί το αξίζει κ η ομάδα και εμείς οι ίδιες και όλο το προπονητικό team.

Ι.Τ: Στόχοι της ομάδας την φετινή χρονιά είναι να βρούμε πρώτα απ’ όλα ξανά τους αγωνιστικούς μας ρυθμούς , αφού έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη περίοδος αποχής , να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες και να βελτιωθούμε ομαδικά και ατομικά με την πάροδο του χρόνου και φυσικά να διεκδικήσουμε μια καλή θέση στο πρωτάθλημα .

 1. Σε μια νέα κοπέλα που θα ήθελε να ξεκινήσει το μπάσκετ τι θα λέγατε;

Ξ.Χ: Σε μια νέα κοπέλα που θέλει να ξεκινήσει το μπάσκετ θα έλεγα πως μέσα από το ομαδικό πνεύμα για αρχή μαθαίνεις πολλά και σημαντικά πράγματα.  Να είσαι ομάδα με πολλούς με έναν κοινό στόχο. Να είσαι δοτικός.  Να μαθαίνεις να χάνεις αλλά και να κερδίζεις. Είναι απλά ένα παιχνίδι που το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου ,την συμπαίκτρια σου αλλά κυρίως τις αντίπαλες σου. Πρέπει να το γουστάρεις αυτό που κάνεις…να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και το μυαλό σου να είναι σε εγρήγορση. Άρα τι θα έλεγα; Ότι είναι απλά ένα παιχνίδι και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι το απολαύσουν. Είναι όμως το πιο όμορφο παιχνίδι…που κρύβει έντονα και όμορφα συναισθήματα. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσουν!

Ι.Τ: Σε μια νέα κοπέλα που θα ήθελε να ξεκινήσει το μπάσκετ θα έλεγα πρώτα από όλα ότι το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι, οπότε όλο το νόημα  είναι να χαίρεται με αυτό που κάνει μέσα στο γήπεδο και να νιώθει γεμάτη κάθε φορά που βγαίνει από το παρκέ.

Share me...

Η καλύτερη μπασκετική ιδέα και διαδικτυακά

Κύπρου 7 Μοσχάτο
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© Zone Press. All rights reserved.