Skip to main content

ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ

Σύνταξη : tasn
 

Αυτό το μήνα φιλοξενούμε στην αγαπημένη στήλη όλων σας Top Of The Village ένα σωματείο με τεράστια ιστορία στις ακαδημίες κι αυτό δεν είναι άλλο από τον ΑΣΕ Δούκα. Η δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες είναι παροιμιώδης και βλέπουμε πως οι άνθρωποι που υπηρετούν το Σύλλογο, δουλεύουν με μεράκι για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και της ίδιας της ομάδας τους. Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Δούκα, όπου μας μιλούν ο πρόεδρος, οι προπονητές της ομάδας, με κοινή συνισταμένη όλων την εξέλιξη των νεαρών αθλητών, όσον αφορά το μπάσκετ και τη γενικότερη στάση τους στην ελληνική κοινωνία.

 

TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΚΑ

Κωστής Δούκας: «Ο ΑΣΕ Δούκα «παράγει» αθλητισμό και κατ’ επέκταση πολιτισμό»

Η παραπάνω φράση επιβεβαιώνεται περίτρανα από τα λεγόμενα του προέδρου του συλλόγου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. «Επιδίωξη μας είναι οι αθλητές μας να γαλουχηθούν μέσα από σωστές αρχές κι αξίες. Να μαθαίνουν να συναγωνίζονται σε υγιείς συνθήκες, να αποκτούν εφόδια και να διαμορφώνουν χαρακτήρα και αγωνιστική συμπεριφορά σύμφωνα με το ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι».

Οι ακαδημίες μας έχουν μία συγκεκριμένη δομή και εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ ή όποιο άλλο άθλημα επιλέξουν και ταυτόχρονα να βγάλουμε αθλητές που μελλοντικά, θα ενισχύσουν την ανδρική μας ομάδα. Αλλά ακόμη κι εκείνα που δεν θα τα καταφέρουν, ζώντας μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, θα κάνουν κάτι άλλο σπουδαίο στη ζωή τους. Θέλουμε η άσκηση να είναι τρόπος ζωής για μια ζωή και να είναι πάντα πηγή χαράς, μάθησης και υγείας.

Ο ΑΣΕ Δούκα «παράγει» αθλητισμό και κατ’ επέκταση πολιτισμό. Δύο έννοιες συνυφασμένες που σε κάθε χρονική συγκυρία αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας.

Αισθανόμαστε λοιπόν, μεγάλη ευθύνη απέναντι στους Γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, τον φίλαθλο κόσμο αλλά και απέναντι στην Ιστορία του Συλλόγου μας, ενός συλλόγου που επί αρκετά χρόνια με συστηματική δουλειά  έφτασε στα σημερινά εξαιρετικά επίπεδα και ανέδειξε αθλητές και μεγάλες προσωπικότητες».

Σορώτος: «Αχ αυτή η μάστιγα του πρωταθλητισμού»

Ο προπονητής του ανδρικού τμήματος του ΑΣΕΔ είναι εδώ και περίπου εξήντα μέρες ο Κώστας Σορώτος, ο οποίος έχει φάει με το κουτάλι τις εθνικές κατηγορίες πολλά χρόνια. O πολύπειρος κόουτς είναι ενθουσιασμένος, που βρίσκεται εκ νέου στην αγκαλιά του ΑΣΕΔ και προσπαθεί να βγάλει νέα ταλέντα στο ελληνικό μπάσκετ. Μας εκμυστηρεύτηκε πως έχει ανησυχίες, πως το σπορ ίσως και να βαλτώσει, αφού η παραγωγική διαδικασία μοιάζει «μπουχτισμένη».

Κύριε Σορώτε πως είναι τα πράγματα στον Δούκα; Τι διαφορές έχετε βρει από την περασμένη θητεία σας;

«Σίγουρα οι διαφορές είναι αρκετές, όμως η όρεξη παραμένει ίδια. Όταν πρωτοήρθα στον Δούκα υπήρχε άλλη οικονομική επιφάνεια, ενώ τώρα το βάρος έχει δοθεί στα νέα παιδιά. Στην ανδρική ομάδα τώρα βρίσκονται τέσσερα παιδιά από το εφηβικό τμήμα, ενώ οι τρεις αποτελούν και βασικά στελέχη της ομάδας μας. Πιστεύω έχουμε δουλέψει καλά και θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να σώσουμε την κατηγορία».

Γιατί δεν εμπιστεύεστε εσείς οι προπονητές τα μικρά παιδιά; Τι συμβαίνει και βλέπουμε στις εθνικές κατηγορίες αθλητές άνω των 30 ετών να πρωταγωνιστούν;

«Ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα είναι αδυσώπητος. Οι ομάδες δεν δίνουν βάση στις ακαδημίες τους, αλλά στην εφήμερη επιτυχία. Άπαντες φτιάχνουν σύνολα μιας χρήσης, η πίεση για ανόδους, τίτλους είναι αφόρητη και οι νέοι αθλητές, μπαίνουν στο περιθώριο. Αν το μπάσκετ, δεν βγάλει νέα φουρνιά καλώς παικτών, τότε το σπορ θα βαλτώσει. Υπάρχει άκρατη φιλοδοξία, τα νέα παιδιά δελεάζονται από τα χρήματα και όλη αυτή η διαδικασία είναι λίγο άρρωστη. Είναι περιττό ν’ αναφερθώ και στο ρόλο των μάνατζερ, που επηρεάζουν γονείς και παιδιά, μ’ έναν τρόπο άκομψο».

Προσωπικά σε όλες τις ομάδες μου, έδινα χώρο χρόνο σε φερέλπιδες αθλητές κι αυτό θα συνεχίσω να πράττω».

Τι στόχους έχετε για τον Δούκα για το μέλλον; Με τι θα είστε ευχαριστημένος;

«Σας είπα και παραπάνω πως βασικός μας στόχος είναι να σώσουμε την κατηγορία φέτος και με τη δουλειά που έχουμε ρίξει αυτό το διάστημα είμαι αισιόδοξος. Τώρα για το μέλλον ο Δούκας που έχει παράδοση στις μικρές ηλικίες, επιθυμεί να τροφοδοτείται αδιάλειπτα το αντρικό τμήμα με παίκτες από τα σπλάχνα του. Οι τελευταίες γενιές των παίδων και εφήβων είναι ταλαντούχες και θα κοιτάξουμε να δουλέψουμε αυτά τα παιδιά με γνώμονα το μπάσκετ σ’ αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο».

 

Δημητρίου: «Ενισχύουμε συνέχεια τ’ αναπτυξιακά μας τμήματα»

Ο προπονητής των Εφήβων στον ΑΣΕΔ, Παναγιώτης Δημητρίου είναι άνθρωπος, που βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια στον σύλλογο και είναι περήφανος, που τα παιδιά τα «δικά» του, ανοίγουν τα φτερά τους και στις εθνικές κατηγορίες. Η αγάπη του κυρίου Δημητρίου για το αναπτυξιακό μπάσκετ είναι τέτοια, που γίνεται λίγο χείμαρρος στα λεγόμενα του, όμως εμείς τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε στη χώρα μας. Τα ημίμετρα και τα ωραιοποιημένα λόγια, δεν κάνουν καλό, απλά κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι.

Πείτε μας λίγο για την δουλειά που γίνεται στον Δούκα. Γνωρίζω πως είστε λάτρης του αναπτυξιακού προγράμματος πολλά χρόνια τώρα

«Εγώ βρίσκομαι στον Δούκα έξι χρόνια, είμαι προπονητής στους έφηβους και να πω πως είμαι περήφανος γι’ αυτά τα παιδιά, που μεγαλώνουν, ωριμάζουν μέσα από τη συνεργασία μας. Τους περισσότερους παίκτες εγώ τους έφερα στην ομάδα και τώρα βλέπω κάποια παιδιά να πρωταγωνιστούν στην ανδρική ομάδα, με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα. Σκεφτείτε πως με αυτά τα παιδιά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα παμπαίδων το 2018 και φέτος στοχεύουμε ψηλά στην κατηγορία των εφήβων».

Τι προσωπικούς και ομαδικούς στόχους έχει βάλει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο; Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

«Η φιλοσοφία μου ανέκαθεν στηριζόταν στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Επιθυμώ τη βελτίωση των παικτών μου σε συνάρτηση με τον πρωταθλητισμό, όχι όμως εις βάρος της ατομικής τους βελτίωσης. Στόχος μας φέτος είναι να πάμε ψηλά στο πρωτάθλημα εφήβων και να προκριθούμε και στο πανελλήνιο. Για να μην παρεξηγηθώ δεν είναι αυτοσκοπός ή αγωνιστική επιτυχία, καθώς το πιο σημαντικό είναι να μείνουν κοντά στο μπάσκετ αυτά τα παιδιά».

Εδώ να τονίσω πως τα παιδιά δεν έχουν ρυθμό μεταξύ τους, οι προπονήσεις γίνονται μετ’ εμποδίων, αφού σας είπα κάποια παιδιά κάνουν προπονήσεις με το αντρικό και το να βρούμε χημεία, είναι κάπως δύσκολο.

Για ποιους λόγους έχει ατονήσει η ατομική προπόνηση στα μικρά παιδιά; Γιατί δεν μαθαίνουν τα βασικά καλά και μετά να εμβαθύνουν σε συστήματα ε;

«Θέλω να δώσω μία σκληρή απάντηση πάνω σ’ αυτό και δεν ξέρω πως θα το πάρουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το μπάσκετ. Θα ξεκινήσω από εμάς τους προπονητές, που δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Η μη επιμονή στην ατομική τεχνική, έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξέλιξη των παιδιών, που οφείλουν να έχουν καλό εγωισμό. Μην περιμένουν το σύστημα του προπονητή για να τους σώσει. Σίγουρα οι συμβουλές είναι απαραίτητες, όμως είναι αναγκαίο και το ένας εναντίον ενός ή αν θέλετε να προάγουμε την ατομική πρωτοβουλία.

Τα παραπάνω που φταίνε και για το γεγονός πως πλέον δεν βγάζουμε τόσο συχνά ταλέντα για να τροφοδοτούμε το ελληνικό μπάσκετ. Μερικοί γονείς είναι κακές επιρροές για τα παιδιά τους, όσον αφορά το μπασκετικό κομμάτι, ενώ δυστυχώς οι μάνατζερ τείνουν να φουσκώνουν τα μυαλά πολλών νεαρών αθλητών.

Εδώ να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου και να επισημάνω πως οι τεράστιες απαιτήσεις, που έχουμε για τους νέους  (σχολεία, φροντιστήρια), τους απομακρύνουν από το σπορ. Παλαιότερα οι παίκτες έκαναν ατομικές προπονήσεις, στο σουτ, στα ντράιβ, ενώ τώρα λόγω περιορισμένου χρόνου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον στο Δούκα έχουμε βρει φόρμουλα, ώστε να συνδυάζεται το σχολείο με το μπάσκετ κι αυτό με χαροποιεί πολύ.

Από αριστερά Κούκης, Μπούκας, Καπερώνης, Θωμάς

 Κούκης: «Υπάρχει αθλητικός κανονισμός και τηρείται σε σχολείο και ομάδα»

Ο Στάθης Κούκης είναι πολλά χρόνια στο σχολείο του Δούκα ως καθηγητής ενώ εκτελεί  και χρέη προπονητή στην ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου. Γνωρίζει πολύ καλά την ψυχοσύνθεση του συλλόγου, των παιδιών και τα πράγματα που μας αποκάλυψε είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Κύριε Κούκη πείτε μας λίγο την ιστορία σας με τον Δούκα, αφού ξέρω πως βρίσκεστε πολλά χρόνια στο σχολείο, αλλά και στον σύλλογο

«Βρίσκομαι εδώ και 22 χρόνια στο σχολείο του Δούκα και στη συνέχεια, ασχολήθηκα και με την ομάδα. Με τον πρόεδρο κύριο Δούκα πήραμε την απόφαση ν’ ασχοληθούμε με τις μικρές ηλικίες και στο σχολείο και στην ομάδα. Αυτή η συνεργασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, αφού χαιρόμαστε σε μεγάλο βαθμό να δουλεύουμε με μικρά παιδιά».

Πως έχετε παντρέψει την ενασχόληση σας με το σχολείο, με την αντίστοιχη στην ομάδα; Ποια είναι η χρυσή τομή;

«Στην αρχή είχαμε πολλά παιδιά, που έπαιζαν στο σχολείο, αλλά και στην ομάδα. Αυτό μεγάλωσε, όταν ο σύλλογος ανοίχτηκε στις γύρω περιοχές κι έτσι η οικογένεια του Δούκα μεγάλωσε. Είναι ωραίο πάντρεμα, γιατί τελειώναμε από το σχολείο, κάναμε τις προπονήσεις μας με τις ακαδημίες, τους παίδες, τους εφήβους, ακόμα και με τους άνδρες. Έχει πετύχει το εγχείρημα και μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον και τα παιδιά και στο σχολείο, αλλά και μετά ν’ ασχολούνται με το μπάσκετ και τον Δούκα».

Για τα παιδιά πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσουν ακαδημαϊκές σπουδές και μπάσκετ; Είναι πολλές οι υποχρεώσεις τους…

«Εννοείται πως συνδυάζονται κι εδώ στον Δούκα, υπάρχει να το πω έτσι, ένας αθλητικός κανονισμός, που συνδυάζει τις ακαδημαϊκές σπουδές, τις προπονήσεις στο σχολείο και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στον σύλλογο. Αυτό το άτυπο συμβόλαιο υπάρχει πολλά χρόνια, τα παιδιά το τηρούν και αν υπάρχει σωστός συντονισμός χρόνου, όλα γίνονται. Το μοντέλο του Δούκα λειτουργεί, φέρνει ακαδημαϊκές κι αθλητικές επιτυχίες, άρα δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουμε κάτι».

Καπερώνης: «Οι παίκτες να είναι οι καλύτεροι συμπαίκτες που μπορούν»

Ο Βασίλης Καπερώνης είναι πέντε χρόνια στην οικογένεια του Δούκα και είναι συντονιστής όλων των αθλητικών τμημάτων του συλλόγου, ενώ είναι και προπονητής μπάσκετ, όντας ο «μέντορας» των παίδων του ΑΣΕΔ. Στόχος του αφενός είναι τα μικρά παιδιά να μάθουν μπάσκετ σε σωστές βάσεις, να γίνουν καλοί συμπαίκτες κι ύστερα να μπει ο πρωταθλητισμός στο DNA τους.

Κύριε Καπερώνη τι φιλοδοξίες έχετε προσωπικούς και ομαδικούς σε συνάρτηση με τον Δούκα; Τι διδάσκετε στους αθλητές σας;

«Αρχικά αυτό που επιθυμούμε πρωτίστως είναι να μάθουμε στα παιδιά να γίνουν καλοί συμπαίκτες και να κοινωνικοποιηθούν ορθά στον σύλλογο, αλλά και μετέπειτα στην κοινωνία. Προσωπικός μου στόχος είναι φυσικά να μάθουν σωστά και τα μυστικά του μπάσκετ και ν’ αγαπήσουν πραγματικά το άθλημα. Ομαδικά επειδή έχω και το παιδικό τμήμα να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ και ήτοι δυνατόν, να δω πολλούς παίκτες μου, να στελεχώνουν «αύριο» το ανδρικό τμήμα του Δούκα. Πάνω απ’ όλα αυτό που τονίζω είναι οι παίκτες να είναι οι καλύτεροι συμπαίκτες που μπορούν ανεξαρτήτου ηλικίας.

Τι μπάσκετ προσπαθείτε να μάθετε στους παίκτες σας; Δηλαδή προάγετε το ένας εναντίον ενός για παράδειγμα ή είστε ένας άνθρωπος με πολλά συστήματα;

«Πολύ καλή ερώτηση αυτή, που μου κάνεις κι επίκαιρη. Αρχικά να πως πρέπει να δώσουμε στην αθλητικότητα των παιδιών, κάτι που σαν ελληνικό μπάσκετ, δεν το κάνουμε κατά κόρον. Επιπλέον όταν βλέπουμε ένα παιδί με ταλέντο, στοχεύουμε στο ν΄ αναπτύξουμε το αθλητικό του ένστικτο, να τον βελτιώσουμε κι όχι να τον κάνουμε ρομπότ, ακολουθώντας το σύστημα του κόουτς Καπερώνη. Στο παιδικό αφήνω τους παίκτες μου, να κάνουν λάθη, να πάρουν κάποια τραβηγμένα σουτ, όμως έτσι θα βελτιωθούν και θα γίνουν καλύτεροι. Ναι θα βάλουμε κάποιους κανόνες, όμως σκοπός μου είναι να «πάω» ένα βήμα παραπέρα το ταλέντο του εκάστοτε αθλητή».

Θωμάς: «Μέλημα μας να περνάνε καλά τα παιδιά»

Ο Παντελής Θωμάς είναι ένα παιδί αφοσιωμένο στις ακαδημίες, στα μικρά παιδιά, ενώ είναι και βοηθός προπονητή στο τμήμα παίδων. Κύριο μέλημά του είναι να κάνει τους νεαρούς αθλητές ν’ αγαπήσουν τον αθλητισμό να περάσουν καλά.

Κύριε Θωμά πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να κάνετε τα μικρά παιδιά να κάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις;

«Το πρώτο πράγμα για τα μικρά παιδιά είναι να περνάνε καλά και ν’ αγαπήσουν το παιχνίδι. Αυτό με νοιάζει πρωτίστως και να διασκεδάσουν το μπάσκετ. Από εκεί και πέρα όταν τους δείχνω μία άσκηση, θέλω να καταλαβαίνουν πως το κάνω για το καλό τους και πως θα είμαι δίπλα τους. Τα παιδιά θα σε ακούσουν, αν δουν πως ενδιαφέρεσαι γι’ αυτά και τους μεταδίδεις τη θετική σου ενέργεια. Προσωπικά περνάω πολύ όμορφα κι είναι αναζωογονητικό να μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου στη νέα γενιά».