Skip to main content

EOK: Αναπτυξιακό ώρα μηδέν!

Σύνταξη : Δημήτρης Μπούκας

Η συγκεκριμένη στήλη έχει δημιουργηθεί, ώστε να σχολιάζει την επικαιρότητα μεν, αλλά να κάνει και μία ενδοσκόπηση στ’ αμιγώς σοβαρά θέματα του ελληνικού μπάσκετ. Η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε μείνει λίγο πίσω, έγιναν λάθη και στην προηγούμενη διοίκηση, όμως φρονώ πως η ΕΟΚ υπό τον πρόεδρο Βαγγέλη Λιόλιο στον τομέα του αναπτυξιακού, έχει κάνει μία τρύπα στο νερό κι εξηγούμαι ευθύς αμέσως.

Την περσινή σεζόν είναι λογικό να γίνουν λάθη κι αστοχίες. Κάθε νέο ξεκίνημα χρειάζεται υπομονή, πλάνο και πολύ στομάχι. Φυσικά κι έγιναν λάθη στις μικρές εθνικές με προπονητές, που δεν είχαν εμπειρία από νεαρούς αθλητές κι αυτό απεδείχθη στα αποτελέσματα, που δεν ήταν τα καλύτερα-δυνατά. Προπονήσεις μεσούσης της περιόδου, δεν έγινε ούτε μία κι αυτό είχε σαν συνέπεια, να μην γνωρίζουν προπονητές και παίκτες, που βαδίζουν και που πατούν. Δεν είναι κακό να μην έχεις εμπειρία, το κακό είναι η έπαρση και η φιλοδοξία για μετάλλια από τον πρόεδρο της ΕΟΚ και τους αυλικούς του. Προσέξτε δεν είναι κακό να υπάρχουν στόχοι, όμως όταν οι κλήσεις γίνονται με τη μορφή υπαγόρευσης από διοικητικούς υπαλλήλους ή υπεύθυνους Εθνικών Ομάδων, που δεν έχουν την προπονητική γνώση, ούτε καν δίπλωμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, τότε είναι εύλογο, να πηγαίνουμε προς τον μπασκετικό γκρεμό.

Αυτά συνέβησαν την περσινή σεζόν και ξαναγράφω, είναι απόλυτο φυσιολογικό να γίνουν λάθη, κακές επιλογές και αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Πάμε τώρα στα φρέσκα κουλούρια, που ενώ εν γένει έχει γίνει προσπάθεια, για να πάνε καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά το αναπτυξιακό μπάσκετ, οι περσινές παθογένειες παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες.

Πρώτα απ’ όλα οι προπονήσεις παμπαίδων και παίδων είναι συχνές, αν και εδώ το αρνητικό είναι πως η κλήση σε εθνική ομάδα, έγινε μαζική. Οι Ενώσεις καλούσαν πολλούς νεαρούς αθλητές (παράδειγμα η ΕΣΚΑ) κι ύστερα γινόταν επιλογή, για το ποιοι παίκτες, θα καλούνται στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων. Τώρα υπάρχει πανελλήνιο κάλεσμα, χωρίς καμία κατεύθυνση κι αυτό είναι που προβληματίζει τους πάντες. Ποιοι προπονητές κάνουν αυτές τις κλήσεις; Αυτοί που δεν έχουν καν διπλώματα στην κατοχή τους; Ρητορικό είναι το ερώτημα δεν αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει, το γνωρίζουμε. Οι κλήσεις συνεχίζονται και γίνονται με λίστες από διοικητικούς υπαλλήλους ή θεωρητικούς προπονητές (πείτε το όπως θέλετε) κι αυτό που αδυνατούμε να καταλάβουμε, είναι τι ρόλο έχουν οι προπονητές, που θα οδηγήσουν το καλοκαίρι τις ομάδες τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πάμε λίγο κα στο Rising Stars, που ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε γνώση με τι κριτήριο, έχουν γίνει οι επιλογές των ομάδων, ενώ οι κλήσεις για τις εθνικές που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, φυσικά είναι κλήσεις από τους υπευθύνους των εθνικών ομάδων, ενώ το χεράκι τους θα βάζουν και οι μάνατζερ, που ψάχνουν να προωθήσουν τους μελλοντικούς παίκτες-πελάτες τους. Οι τελευταίοι ορθώς πράττουν, όμως οι υπεύθυνοι της ΕΟΚ, που βαυκαλίζονται για το «αύριο» του ελληνικού μπάσκετ, προφανώς λειτουργούν με λανθασμένο τρόπο ή τουλάχιστον, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Μην θεωρεί κανείς, πως είμαστε ενάντια στην ομοσπονδία, όμως κριτική επιβάλλεται να γίνεται, καθώς το ελληνικό μπάσκετ φθίνει ολοένα και περισσότερο. Η κοινωνία μας δεν ευνοεί τα παιδιά να στραφούν προς το επαγγελματικό μπάσκετ, οι παράγοντες-γονείς λειτουργούν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα και η απουσία προτύπων (εξαιρείται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο), φτιάχνουν μία πραγματικότητα, που κάνει κακό στο αγαπημένο μας σπορ. Ωραίο είναι το φαίνεσθαι, οι φωτογραφίες και τα στόρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως η πραγματική εικόνα, είναι αυτή, που αποτυπώσαμε παραπάνω.

ΥΓ. Αν κατάλαβε κάποιος άνθρωπος, τον λόγο που το Ολ Σταρ Γκέιμ έγινε έτσι στα κλέφτικα, παρακαλώ ας με διαφωτίσει. Άδειο το ΟΑΚΑ, γιορτή-εξπρές εν ώρα τελικού Μουντιάλ. Άλλες ημερομηνίες δεν υπήρχαν; Αν ρωτήσετε τους παίκτες, μάλλον σαν αγγαρεία το είδαν…

ΥΓ2. Σωστή επιλογή από το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής Παίδων, να επιστρέψει νωρίτερα η Εθνική Παίδων από το διεθνές τουρνουά στο Iskar. Πολλοί παίκτες είχαν ίωση και κρίθηκε πιο ασφαλές, άπαντες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στα σπίτια τους.