Skip to main content

ΕΟΚ: Mία πρόταση που έμεινε στο συρτάρι...

Σύνταξη : Zone Press

ΕΟΚ web radio: Ιδέα που έμεινε μετεξεταστέα

Στις 8 Μαρτίου 2023 έχει τα πρώτα γενέθλια το ΕΟΚ web radio που, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Τύπου (8/3/2022),  “…έρχεται να σταθεί δίπλα στο EOK web magazine και να κάνει πιο άμεση την επαφή των ασχολούμενων και των φιλάθλων του μπάσκετ όπως και την ενημέρωση όλων γύρω από τα τεκταινόμενα στον χώρο του αθλήματος.

Σε καθημερινή βάση ένα επιτελείο έμπειρων δημοσιογράφων θα δίνουν «φωνή» σε όλο το φάσμα του ελληνικού μπάσκετ, σε όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις ηλικίες. Οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες θα μεγαλώνουν την παρέα, ενώ φυσικά θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση και για όλα τα δρώμενα του σπορ παγκοσμίως.

Ειδικές εκπομπές θα υπάρχουν για τα Εθνικά πρωταθλήματα, για τα τοπικά, για τις νεαρές ηλικίες, για το αναπτυξιακό πρόγραμμα, για το μπάσκετ γυναικών, για τους Έλληνες του εξωτερικού, για τους ειδικούς που θα αναλύουν σημαντικούς τομείς δράσης.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση … είναι η παρουσία στα περισσότερα από τα γήπεδα όπου διεξάγονται αγώνες των Εθνικών πρωταθλημάτων για την άμεση ενημέρωση της εξέλιξης των αγώνων.”

Τι γίνεται με το ΕΟΚ web radio.

*Το σημείωμα του εκδότη

 Το Ζone Press χειροκρότησε από τη πρώτη στιγμή, αυτή την πρωτοβουλία που αναμφίβολα δημιούργησε απίστευτες προσδοκίες και πίστεψε πως θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΟΚ με στόχο την όσο μεγαλύτερη προβολή της προσπάθειας αυτής. Πως θα μπορούσε όμως να συμβεί αυτό;

 Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 αποφάσισα να μάθω τί γίνεται με το ΕΟΚ web radio.Το Google Search μου αποκάλυψε τη διεύθυνση basket.gr/webradio – για όσους δεν το γνωρίζετε basket.gr είναι η διεύθυνση του site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Το ΕΟΚ web radio Σάββατο και Κυριακή έχει 5 ώρες πρόγραμμα, τις καθημερινές έχει πρόγραμμα 12 με 6 μμ και τις υπόλοιπες ώρες έχει μουσική από το Live24.gr - Σύνολο 40 ώρες πρόγραμμα την εβδομάδα. Μέτρησα 19 συνολικά ονόματα παραγωγών/παρουσιαστών εκπομπών, δυο από αυτούς κάνουν σχεδόν το μισό εβδομαδιαίο πρόγραμμα (συνολικά 18/40 ώρες).Έψαξα πάλι στο Google. Ανακάλυψα ότι λίγοι έως ελάχιστοι δημοσιογράφοι/παραγωγοί έχουν ενημερωμένο βιογραφικό. Ανακάλυψα ότι από τους 19 συντελεστές ένας ασχολείται κυρίως με το στοίχημα, ένας είναι πρώην (?!) πράσινος, ένας νυν κόκκινος, κι οι περισσότεροι -πολύ φυσιολογικά – αρθρογραφούν ή/και εργάζονται σε διάφορα μέσα. Όσο κι αν έψαξα στο Google και τα sites δεν μπόρεσα να βρω ποιος ασχολείται με το EOK web radio. Ανακάλυψα όμως ότι στο site της ΕΟΚ υπάρχουν τα ονόματα των μελών Δ.Σ. και ένα οργανόγραμμα αλλά όχι ποιοι στελεχώνουν τις επιτροπές και ποιοι έχουν ευθύνη για κάθε project. Α, κι επίσης δεν υπάρχουν οικονομικοί απολογισμοί ούτε στοιχεία για το πόσα σωματεία συμμετέχουν στην Ομοσπονδία. Επίσης, περιμένω από τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας να μάθω το συνολικό air time, τους υπεύθυνους, τα έσοδα/έξοδα.

Φυσικά και γνωρίζουμε όλοι πώς μπορούμε να μάθουμε ποιος κάνει τί… Ρωτάς αυτόν που ρωτάει εκείνον  μετά πας στον άλλον κτλ. Αυτός όμως δεν είναι ο τρόπος που (πρέπει να) λειτουργεί μια Ομοσπονδία.

Στόχος της ΕΟΚ πρέπει να είναι η ανάδειξη των προσπαθειών όλων των Σωματείων προκειμένου τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να μπορέσουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ με συνέπεια, να δοκιμάσουν την τύχη τους και γιατί όχι να ασχοληθούν επαγγελματικά και να υλοποιήσουν τα όνειρα τους

Για να γίνει αυτό πρέπει η ΕΟΚ να αναπτύξει τις συνεργασίες της, να δημιουργήσει ένα πεδίο εργασίας και να καλέσει όλα τα ΜΜΕ προκειμένου να ακούσει τυχόν προτάσεις που μπορεί να έχουν και να τις αξιολογήσει.

Γνωρίζω επίσης – γιατί συμμετείχα στη διαμόρφωσή της – ότι στις 23 Μαρτίου 2022  κατατέθηκε στον αρμόδιο επίσημη πρόταση από το Zone Press για εκπομπή. Δεδομένου ότι εμείς με συνέπεια ασχολούμαστε κάθε μήνα με τα σωματεία των Ενώσεων στις Μικρές Κατηγορίες μέσω της στήλης TOP OF THE VILLAGE, αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ΕΟΚ μέσα από μία  γραπτή πρόταση  ζητήσαμε ραδιοφωνικό χρόνο και παρουσιάσαμε όλο το business plan επιμέλειας από εμάς μιας πρωτότυπης ραδιοφωνικής εκπομπής.

Η πρόταση μας περιείχε αναλυτική παρουσίαση του περιεχομένου της εκπομπής αλλά και στόχους για την εμπορική εκμετάλλευσή της και την προσέλκυση χορηγών. Μετ’ επαίνων αναβλήθηκε για το καλοκαίρι η έγκριση ή απόρριψη της πρότασης και αφού πέρασε το καλοκαίρι η θέση μας (πιστεύαμε),  ήταν σχεδόν δεδομένη με τη νέα σεζόν στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του σταθμού.  Μετά…. έγινε ότι γίνεται πάντα!!!

Μετά την πρόταση μας και τις διαβεβαιώσεις ότι θα απαντήσουν γίναμε μάρτυρες σε κάτι που μας έκανε εντύπωση και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Έγινε η γνωστή παρέλαση των ίδιων γνωστών και άξιων δημοσιογράφων που ενσωματώθηκαν επιτόπου στο σταθμό από μεγάλα τηλεοπτικά Μέσα και ιστοσελίδες  και κατέλαβαν άλλη μια θέση στο παλμαρέ τους.

Οι προφορικές δικαιολογίες σε μας και στην πρόταση μας κοινότυπες και βαρετές ανά τακτά χρονικά διαστήματα…

''Το εξετάζουμε’’, ''κάντε λίγη υπομονή’’,  ''να τελειώσει το Ευρωμπάσκετ’’, ''μας ενδιαφέρει παιδιά αλλά εξετάζεται από ψηλά’’ που μάλλον ενόχληση έδειχναν παρά ενδιαφέρον.

Φτάσαμε στο σήμερα και η ΕΟΚ δεν απάντησε ποτέ, μας αγνόησε επιδεικτικά και δεν είχε την ευαισθησία  να απαντήσει ακόμη και αρνητικά στην πρόταση μας!

 

  • Γιατί άραγε;
  • Μήπως έχει την ανάγκη να μας απαντήσει σε μια ερώτηση ή είμαστε αόρατοι;
  • Θέλει η ΕΟΚ ή δεν θέλει να έχει σχέσεις με ένα από τα δύο μπασκετικά περιοδικά;
  • Ποιο είναι το μήνυμα που μας στέλνει με την προσβλητική και απαξιωτική  συμπεριφορά της;

Το περιοδικό μας έχει αποδείξει στα 4 χρόνια κυκλοφορίας, πως ο στόχος του είναι η διάδοση και η ανάπτυξη του λαοφιλούς αθλήματος του  Μπάσκετ, όπου πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με τις δράσεις που αναπτύσσει για την όσο πιο δυνατή υποβοήθηση των Ερασιτεχνικών Σωματείων των Ενώσεων σε όλη την Ελλάδα.

  Οι επαγγελματικές  ομάδες μας και η Εθνική Ελλάδος , παίζουν σε υψηλό επίπεδο τόσο στις διοργανώσεις, στην Ευρωλίγκα όσο και στο Τσάμπιονς  Λιγκ, όπου διακρίνονται, έχουν επί σειρά ετών πολλές επιτυχίες δίνουν λάμψη στο άθλημα και αποτελούν κίνητρο στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ειδικά με το Μπάσκετ. 

Τα σωματεία των μικρών κατηγοριών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο  στην ανάδειξη νέων παιχτών, αλλά καθορίζουν μέσα από την εκλογική διαδικασία τις δράσεις που πρέπει να ακολουθήσει η εκάστοτε  διοίκηση της ΕΟΚ με  την περαιτέρω διάδοση του Μπάσκετ στις γειτονιές και τα σχολεία. 

Γιατί υπάρχουν απαιτήσεις από την Ομοσπονδία…

Για την ιστορία, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΟΚ είναι από 3 έως 6 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αν μια οποιαδήποτε εταιρεία είχε τον προϋπολογισμό της ΕΟΚ και λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης ή οι μέτοχοι θα έπρεπε να ζητήσουν εξηγήσεις από όλο το πλέγμα της διοίκησης.

Πολύ περισσότερο, εάν σκεφθεί κανείς ότι η ΕΟΚ είναι το μπάσκετ στην Ελλάδα. Και το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι μια τεράστια “βιομηχανία, ”μια τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ΕΟΚ υπάρχουν περισσότερα από χίλια σωματεία που ασχολούνται με το μπάσκετ, κι ακόμα και μια ομάδα σε τοπικό πρωτάθλημα έχει προϋπολογισμό δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κάντε τις πράξεις…

Οι παράγοντες, προπονητές και αθλητές σε κάθε ένα σωματείο είναι πάνω από 100, το λιγότερο. Κι αν υπολογίσετε και τις ακαδημίες, τότε εύκολα φθάνετε στο συμπέρασμα ότι με το μπάσκετ στην Ελλάδα ασχολούνται ενεργά και καθημερινά πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Και τέλος, σκεφτείτε πόσες χιλιάδες άνθρωποι ζουν από το μπάσκετ, πόσα μέσα ασχολούνται με το μπάσκετ, πόσο air time υπάρχει στην τηλεόραση, ποιο είναι το άθροισμα των χορηγιών που αφορούν στο μπάσκετ.

 

Όποιος αγαπάει, παιδεύει…