Αν η EUROLEAGUE είναι η ατμομηχανή του μπάσκετ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΡΑΓΕΣ ?!

Σύνταξη : Αλέξανδρος Στρατηγός

Είναι η EUROLEAGUE ο enemy within - o“εχθρός εντός των πυλών” – για το μπάσκετ στην Ευρώπη ;! Είναι υπερβολικό να το πει κανείς αυτό, αλλά και μόνο που τίθεται το ερώτημα σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

 

Όλες οι επιτυχίες της EUROLEAGUE είναι επιτυχίες μάρκετινγκ.

Η EUROLEAGUE βλέπει το μπάσκετ ως προϊόν στη βιομηχανία του θεάματος, εφαρμόζει πολύ σωστά προωθημένο marketing και έχει σπουδαία αποτελέσματα. Το τηλεοπτικό προϊόν αυξάνεται διαρκώς σε ποσότητα και τηλεθέαση, τα γήπεδα γεμίζουν, οι ομάδες διαγκωνίζονται για να λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Το ίδιο κάνει και το ΝΒΑ, θα πει κάποιος και θα πιστέψει ότι έβαλε τέλος στη συζήτηση. Δεν είναι το ίδιο !!!

Το μπάσκετ στις ΗΠΑ δεν είναι δομημένο με τον ίδιο τρόπο. Ας το πάρουμε από την κορυφή του οικοδομήματος προς τα κάτω.

 • Το ΝΒΑ έχει salary cup. H EUROLEAGUE δεν έχει.
 • Το ΝΒΑ έχει draft και δίνει στις ομάδες τη δυνατότητα να βελτιώνονται, σχεδόν απαγορεύοντας τις παντοκρατορίες μιας ομάδας.
 • Στο ΝΒΑ η διαιτησία βελτιώνεται ή τουλάχιστον δεν αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης. Στη EUROLEAGUE η διαιτησία είναι σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται.
 • Στο ΝΒΑ έρχονται παίκτες μέσα από μια διαδικασία ωρίμανσης στο κολεγιακό επίπεδο.

Και το πιο σημαντικό από όλα… Το ΝΒΑ δεν απομυζά τους χυμούς του κολεγιακού, δεν μειώνει το ενδιαφέρον του. Αντιθέτως, η προοπτική του ΝΒΑ (και των επαγγελματικών συμβολαίων σε άλλες χώρες, βέβαια) προσθέτει κίνητρα κι ενδιαφέρον στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Όμως οι διαφορές είναι χαώδεις σε πιο βασικό επίπεδο .Το οικοδόμημα του μπάσκετ στις ΗΠΑ έχει γερές βάσεις.

Στο “δημοτικό” γίνεται η πρώτη γνωριμία με το “παιχνίδι” – και χρησιμοποιώ εσκεμμένα αυτόν τον όρο. Στο high school οι παίκτες διδάσκονται τα βασικά σε ό,τι αφορά στην τεχνική αλλά και τη νοοτροπία. Και στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ακόμα και στα μικρότερα κολλέγια, τα γήπεδα γεμίζουν κάθε φορά, με χιλιάδες κόσμο.

Είναι δείγμα υγείας και βάση αισιοδοξίας για το μέλλον το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι φίλαθλοι πάνε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν μπάσκετ σε κάθε επίπεδο. Το μπάσκετ έχει δεσμούς με την οικογένεια, το σχολείο, τη γειτονιά, την πόλη, την πολιτεία.

Η EUROLEAGUE και το μπάσκετ “της”

Όχι ακόμα, αλλά το μπάσκετ της EUROLEAGUE κινείται προς την κατεύθυνση του entertainment sport.  Το τηλεοπτικό προϊόν είναι κορυφαίου επιπέδου, το promotion είναι υποδειγματικό, οι χορηγίες αυξάνονται, οι αριθμοί ευημερούν. Όταν όμως η τηλεόραση είναι το μέτρο της επιτυχίας, πρέπει να θυμίσουμε ότι η τηλεόραση καταναλώνει/φθείρει το προϊόν της, τόσο ως μέσο όσο και ως κοινωνική διεργασία.

 

Ας μιλήσουμε για μπάσκετ.

 • Η διαιτησία είναι πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται.
 • Οι διαφορετικοί κανονισμοί με τους οποίους καλούνται να παίζουν οι παίκτες από παιχνίδι σε παιχνίδι, είναι ένα άνευ λόγου πρόβλημα.
 • Οι ξεζουμισμένοι παίκτες είναι πρόβλημα.

Μετρήστε… EUROLEAGUE - 34 ματς κανονικής διάρκειας και έως 5 στους προκριματικούς και έως 2 στο F4.  Εθνικό πρωτάθλημα - Κι άλλα 34 ματς κανονικής διάρκειας (στην ACB) και προημιτελικές σειρές και προημιτελικές σειρές και σειρά τελικών. Και υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες.

Εφέτος θα υπάρξουν παίκτες που θα χρειαστεί να παίξουν σε 90+ επίσημα παιχνίδια. Σχεδόν 2 κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο! Η διαμορφωμένη ανάγκη για μια ομάδα να παίζει 2 ματς EUROLEAGUE κι ένα για το εθνικό πρωτάθλημα είναι έγκλημα – ειδικά αν σκεφθεί κανείς τις μετακινήσεις. Παράδειγμα μιας διαβολοβδομάδας.

Από την Αθήνα στο Κάουνας, ματς, επιστροφή, ματς μέσα σε 24 ώρες, μέσα σε 48 ώρες από την Αθήνα στη Ρόδο, επιστροφή. Μετρήστε τις ώρες που αφιερώνει η ομάδα/οι παίκτες σε μετακινήσεις / αναμονές / πτήσεις / μεταβάσεις

Η EUROLEAGUE και η κοινωνία

 • Όταν απαγορεύει την αναβολή του αγώνα του ΠΑΟ ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εθνικού πένθους, υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό.
 • Όταν συζητάει με το Ντουμπάι σε μια εποχή που όλοι ανησυχούν για την πολιτική επιρροή που επιδιώκουν οι πλούσιες αραβικές χώρες, υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν αδιαφορεί για τις Εθνικές Ομάδες, υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν οι αμοιβές των στελεχών της είναι πολλαπλάσιες των χρημάτων που πηγαίνουν στις ίδιες τις ομάδες της, υπάρχει πρόβλημα.
 • Αλήθεια, ξέρει κανείς το εξοδολόγιο και τα μπόνους των στελεχών της EUROLEAGUE ?!

Η EUROLEAGUE και το μέλλον του μπάσκετ

Το πρόβλημα με την EUROLEAGUE δεν είναι ότι ασχολείται με το πάνω ράφι του μπάσκετ – αυτός είναι άλλωστε ο λόγος ύπαρξης και ο στόχος της. Το πρόβλημα είναι ότι στραγγαλίζει το μπάσκετ παρακάτω και υποθηκεύει το μέλλον του. Η κόντρα EUROLEAGUE  - FIBA είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων στο μπάσκετ.

Μια θέση...

Το μπάσκετ δεν είναι – μόνο - τηλεοπτικό προϊόν. Ακόμα κι αν ήταν, δεν μπορεί να καταστρέφει την παραγωγική διαδικασία. Είναι ηλίθιο, είναι σαν να αποφασίσει το τμήμα μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής ότι δεν χρειάζεται εργοστάσια για να κατασκευάζουν προϊόντα. Το μπάσκετ είναι άθλημα, είναι πρότυπα για τα παιδιά, είναι απαραίτητη κοινωνική διαδικασία και διαδικασία κοινωνικοποίησης. Δεν μπορεί να το προσεγγίζει κανείς με μόνο κριτήριο το κέρδος και μάλιστα κέρδος που δεν αφορά και δεν διαχέεται στην κοινωνία.

 

EUROLEAGUE συγκεντρώσου…

Share me...

Η καλύτερη μπασκετική ιδέα και διαδικτυακά

Κύπρου 7 Μοσχάτο
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© Zone Press. All rights reserved.