Skip to main content

Κυρίτσης στο Zone Press:«Η Elite League πρέπει να είναι ο προθάλαμος Ελλήνων παικτών για την Α’1»

Σύνταξη : Διονύσης Σούλιας

Ο γνωστός σε όλους μας , Αλέξανδρος Κυρίτσης, μας έκανε την τιμή να μας μιλήσει στο Zone Press αναλυτικά και διεξοδικά για όλα. Μιλήσαμε για τον Ερμή Σχηματαρίου που αποτελεί την τωρινή του ομάδα, τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του, την σχέση με τον πατέρα του, την Εθνική ομάδα, αλλά και για το πλάνο της ομοσπονδίας για την Elite League.  Μια απολαυστική συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Κυρίτση στο Zone Press.

«ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΟΝ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ»

1)Ξεκινώντας να μιλήσουμε για την τωρινή ομάδα σου, τον Ερμή Σχηματαρίου. Πως αποφάσισες να ενταχθείς εκεί και πως είναι τα πράγματα στην ομάδα;  

 

Η απόφασή μου να έρθω στην ομάδα του Σχηματαρίου ήταν σχετικά εύκολη θα μπορούσα να πω. Ο τρόπος που με προσέγγισαν και μου έδειξαν πόσο με θέλουν οι άνθρωποι της ομάδας και πρωτίστως ο κύριος Οικονόμου, το πλάνο που μου ανέλυσαν, αλλά και οι φιλοδοξίες που έχουν και η ομάδα και οι άνθρωποι της γύρω περιοχής έκαναν την απόφασή μου πάρα πολύ εύκολη και μου έδωσαν κίνητρο για την ερχόμενη χρονιά. Είναι μια ομάδα που θέλει να κάνει πράγματα, είναι μια ομάδα που θέλει να ανεβεί και αυτό εμένα ήταν κάτι το οποίο με γοήτευσε.

 

2)Είσαι ένας παίχτης που έχει περάσει από πολλές και διαφορετικές ομάδες. Με βάση την εμπειρία σου ποια «κενά» εντοπίζεις στον αθλητισμό στις κατηγορίες που έχεις αγωνιστεί; 

 

Όλα αυτά τα χρόνια έχω αγωνιστεί στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Η αλήθεια είναι ότι με όλες τις οικονομικές κρίσεις που έχει περάσει η χώρα και έχει πληγεί φυσικά και ο χώρος του αθλητισμού είναι δύσκολο να μπορείς χωρίς χρήματα και οι ομάδες και οι παράγοντες να διατηρήσουν αυτό που είχαμε πριν 10-15 χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν κενά, σίγουρα υπάρχουν κενά στο πως φτιάχνονται και χτίζονται οι ομάδες και τι μπορούν να προσφέρουν οι ομάδες στους παίκτες για να διακριθούν, αλλά και για να βελτιώσουν τους νέους στη δομή. Η ομοσπονδία που εμφανώς κάνει βήματα και προσπαθεί να κάνει πράγματα σε συνάρτηση πάντα με τις ομάδες είναι καλό δρόμο, αλλά είχαμε μείνει αρκετά πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω είναι ένα πολύπλευρο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να το κοιτάξουμε από τις μικρές ηλικίες, να αρχίσουν να βγαίνουν καινούρια παιδιά και μέσα από τις ομάδες να τους δίνουν τα πατήματα να διακριθούν για να ανέβει το ελληνικό μπάσκετ και να φτάσει να είναι, όπως πριν 15 χρόνια που βρισκόταν σε κορυφαίο σημείο. Παίζουν πολλά ρόλο. Η οργάνωση, το πρόγραμμα, ο σχεδιασμός σε όλες τις δομές, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν και τα χρήματα, γιατί καλώς ή κακώς χωρίς μια οικονομική βοήθεια και οι ομάδες με πλάνο δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. Χρειάζεται χρόνος και μεθοδολογία για να λυθεί το πρόβλημα.

 

«ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ»

3)Υπάρχουν στιγμές στην αγωνιστική σου πορεία που έχουν χαραχτεί στη μνήμη σου; 

Ήμουν τυχερός και είχα και έχω μια μεγάλη καριέρα, έχω ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές, οι οποίες θα με ακολουθούν σε όλη μου την ζωή. Δεν μπορώ να ξεχάσω από έφηβος που πήγα στην πρώτη ομάδα του Παπάγου και έπαιξα στην Α΄ κατηγορία σε ένα γεμάτο γήπεδο. Δεν μπορώ να ξεχάσω το πρώτο κύπελλο μου με τον Άρη το 2004, όπως και επίσης να παίζω σε ένα κατάμεστο Αλεξάνδρειο το οποίο ήταν όνειρο ζωής για μένα στο τοπικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να ξεχάσω την μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό και την συνεργασία μου με τους παίκτες και τους προπονητές που μου άλλαξαν ξεκάθαρα τον τρόπο που σκέφτομαι για το μπάσκετ και πολλά άλλα τα οποία στη ζωή του αθλητή είναι πολύ σημαντικά, είναι εμπειρίες και του δίνουν το κίνητρο να συνεχίσει. Αυτές τις στιγμές τις θυμάμαι πολύ έντονα.

 

«Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ»

4) Συμβουλευόσουν τον πατέρα σου, Μιχάλη Κυρίτση, σε αυτή την πορεία; 

Η σχέση μου με τον πατέρα μου ήταν συμβουλευτική θα μπορούσα να πω σίγουρα. Πάντα άκουγα την γνώμη του και συζητούσαμε για κάποια παιχνίδια. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ποτέ πιεστική ή κάτι τέτοιο. Από ένα σημείο και μετά πάντα ήταν ευπρόσδεκτη η γνώμη του, αλλά κοιτούσα και εγώ από μόνος μου τι μπορώ να κάνω και πως μπορώ να βελτιωθώ σαν παίκτης μέσα στην πάροδο του χρόνου.

 

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ»

5) Έχοντας περάσει και από την Εθνική ομάδα πως κρίνεις αυτό το φετινό project με αδέρφια Αντετοκουμπο, προπονητή Ιτούδη κλπ; 

Για την Εθνική αρχικά θα πω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό που μια τεράστια φυσιογνωμία, όπως ο coach Ιτούδης, όπως επίσης ο Γιάννης Αντετοκούμπο και μιλάμε ίσως για τον κορυφαίο αθλητή του παγκόσμιου μπάσκετ κατέβηκε και έδειξε το πάθος και την φλόγα που πρέπει να έχουμε από την αρχή. Πολλοί να μην θεωρούν επιτυχημένη την πορεία μας, αλλά για μένα είναι κάτι που χτίζεται. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, γιατί δεν είναι εύκολο, να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να έχουμε μια βάση γιατί μην ξεχνάμε και πριν 15 χρόνια που σημειώσαμε μεγάλες επιτυχίες φτιάχτηκε μια ομάδα για 2-3 χρόνια, ξεκίνησε για 2-3 χρόνια η οποία συνέχισε για την επόμενη οκταετία. Ευελπιστώ και μακάρι να βγω αληθινός να διατηρηθεί και να χτιστεί μια ομάδα με τον ίδιος προπονητή καιρό και με τους ίδιους παίκτες για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό. Το γεμάτο γήπεδο μου θύμισε κάποιες πολλές καλές στιγμές και νομίζω είναι σημαντικό η Εθνική που είναι ο καθρέφτης του Ελληνικού μπάσκετ να πηγαίνει καλά και έχουμε όλα τα φόντα να το κάνουμε.

 

6)Πως σου φάνηκε η μετονομασία σε Elite League; Ανεβαίνει το επίπεδο θεωρείς με αυτό τον τρόπο;

Το όνομα είναι μια χαρά, το θέμα είναι το τι γίνεται στην κατηγορία και πως μπορεί να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα. Είμαι σίγουρος ότι η ομοσπονδία κάνει κινήσεις προς τα εκεί, έχουν γίνει ήδη αλλαγές , όπως η συνθήκη με τους δύο ξένους που δεν έχει ξαναγίνει και θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό. Θεωρώ πως ότι έχει γίνει μέχρι τώρα βρίσκεται σε ένα πειραματικό στάδιο βέβαια και θα δούμε πως θα πάει. Στο τέλος της σεζόν θα μπορώ να πω με σιγουριά προς τα πού οδεύουμε ή όχι. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει σχεδιασμός και όραμα, η Elite League θα πρέπει να είναι ο προθάλαμος Ελλήνων παιχτών που να μπορούν να παίξουν άμεσα στην Α΄1, να είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αυτό σχετίζεται και με αυτό που απάντησα παραπάνω για το σχεδιασμό, την οργάνωση, αλλά και την οικονομική βοήθεια από το κράτος και την ομοσπονδία για να μπορεί να στηριχθεί όλο αυτό. Καλά τα λόγια και οι υποσχέσεις γενικά, όμως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τους ανθρώπους που βάζουν τα χρήματα και για τις ομάδες. Εγώ σαν άνθρωπος είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω ότι η καινούργια ομοσπονδία θέλει να κάνει πράγματα και να βελτιώσει το προϊόν και αναμένουμε.

Πηγή Έντυπη έκδοση Zone Press T43