Χρήστος Σερέλης στο Zone Press: «Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ σημαντική εμπειρία για μένα»

Σύνταξη : Αναστασία Τσακέτα

O coach Χρήστος Σερέλης είναι πάντα μα πάντα απολαυστικός. Με όσους παίκτες του έχω μιλήσει έχουν να λένε τα καλύτερα όχι μόνο για την προπονητική του ιδιότητα, αλλά και για την ανθρώπινη υπόστασή του. Θα τολμήσω να πω ότι όταν έχω συνέντευξη μαζί του έχω έναν ενθουσιασμό παραπάνω, γιατί η συζήτησή μας είναι ποιοτική και ουσιαστική. Έχει μιλήσει για όλα ανοιχτά και ειλικρινά. Φυσικά είχα απορίες πολλές για το Λαύριο για το πέρασμα του από το Παναθηναϊκό στη πιο πολυσυζητημένη χρονιά. Είναι πάντα ωραίο να μιλάς με το Χρήστο Σερέλη. 

  •  Βρίσκεται στο τιμόνι του Λαυρίου από το 2005

  • Τον Απρίλιο του 2022 διετέλεσε βοηθός του Γιώργου Βόβορα στον Παναθηναϊκό μέχρι το τέλος της σεζόν 

  • Για εκείνον ένας προπονητής πρέπει να έχει ισχυρή προσωπικότητα και να είναι διαβασμένος

 «Ξέραμε ότι η παραμονή θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση φέτος»

Coach, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα δικά σας γνωστά λημέρια, από το Λαύριο.  Πως κυλάει η χρονιά φέτος και σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. 

Το Λαύριο αυτό που έκανε πάντα, αυτό προσπαθεί να κάνει και φέτος και κάθε χρόνο. Δηλαδή να δίνει ευκαιρίες σε παίκτες ξένους και Έλληνες να αναπτύξουν το ταλέντο τους, ειδικά όταν έχουν φιλοδοξίες και κίνητρο για να πετύχουν γενικά στην Ελλάδα, αλλά και σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση και ανάλογα άλλες χρονιές αυτό πετυχαίνει πολύ, άλλες λιγότερο, και άλλες όπως η φετινή που το περιμέναμε είναι η αλήθεια είναι δύσκολες, με τη έννοια ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με την παραμονή στην κατηγορία. Φέτος το ρόστερ μας είναι πολύ νεανικό με τις λιγότερες παραστάσεις και εμπειρίες και ξέραμε ότι η παραμονή θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση.
Άρα αν μπορούμε να θέσουμε τον φετινό σας στόχο αυτός θα είναι η παραμονή; 
Ναι, βεβαίως . Και προσπαθούμε όσο μας το επιτρέπουν οι νίκες και η βαθμολογία να προετοιμάσουμε τους παίκτες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να αγωνιστούν σε μεγαλύτερο επίπεδο. Θεωρώ πως όλα τα χρόνια τα έχουμε καταφέρει και με Έλληνες και με ξένους. 

«Το πρωτάθλημα φέτος είναι τριών ταχυτήτων»


Μιας και μιλάμε για επίπεδο θα ήθελα να μου πείτε πως βλέπετε φέτος το επίπεδο στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Κοίτα, θα έλεγα πως το πρωτάθλημα φέτος είναι τριών ταχυτήτων. Η πρώτη ταχύτητα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που ακόμα και εκεί υπάρχει μια διαφορά κακά τα ψέματα, φέτος ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολύ καλός, αλλά σίγουρα αυτές οι δύο ομάδες είναι πάνω από όλες τις υπόλοιπες. Από εκεί και πέρα στις θέσεις 3 έως 8 βλέπουμε πολύ καλές ομάδες φέτος, θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι δύσκολο να κερδίσεις είτε εντός είτε εκτός έδρας , βλέπουμε έχουν δυναμική και φέρνουν νίκες χωρίς σκαμπανεβάσματα ιδιαίτερα, αλλά υπάρχει και η άλλη ψαλίδα που είναι οι τέσσερις ομάδες που παλεύουν για την σωτηρία. Είναι η πρώτη φορά νομίζω που υπάρχουν τρεις ταχύτητες. 

Προχωράω και θα ήθελα να μου πείτε για εσάς και την εμπειρία σας στον Παναθηναϊκό. Πως βιώσατε την συμμετοχή εκεί; 

Η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ λίγος ο καιρός, ήταν μόνο δύο μήνες. Απευθείας μετά το τέλος της χρονιάς με το Λαύριο βρέθηκα στον Παναθηναϊκό. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για εμένα. Δυστυχώς, για την προσωπική μου εμπειρία και μόνο, είχε ολοκληρωθεί η Ευρωλίγκα όταν πήγα και δεν έζησα και αυτό το κομμάτι που θα ήταν πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον να ζήσεις και αυτή την διοργάνωση από μέσα που λένε. Τελείωσε το πρωτάθλημα, άλλαξαν τα πράγματα στον Παναθηναϊκό και επέστρεψα στο Λαύριο. Ήταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία, την οποία γενικότερα αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για τους πράσινους, πάντα οι εμπειρίες στη ζωή μας βοηθούν και οφείλουμε να τις μετατρέπουμε σε θετικές. 

«Ένας προπονητής πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει αλλά και να επιβληθεί στους παίκτες»

Με βάση αυτό το δίμηνο, λοιπόν, εσείς τι θα λέγατε ότι πρέπει να έχει ένας προπονητής για να σταθεί σε ένα τέτοιο επίπεδο; 

Για να λέμε και την αλήθεια είναι άλλο πράγμα να είσαι πρώτος προπονητής και άλλο να είσαι δεύτερος προπονητής και συνεργάτης. Ο πρώτος προπονητής πάντα έχει την πολύ μεγάλη πίεση και ευθύνη των όσων γίνονται και πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη ακόμα κι αν πολλές φορές μπορεί να μην είναι αποκλειστικά δική του η ευθύνη. Αυτό που πιστεύω πάντως ότι χρειάζεται να έχει ένας προπονητής για να σταθεί σε μια τέτοια ομάδα είναι να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα. Να μπορεί να εμπνεύσει αλλά και να επιβληθεί στους παίκτες και όταν μιλάμε για παίκτες τέτοιων ομάδων μιλάμε για παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά και όλοι οι προπονητές παντού πρέπει να το έχουν αυτό. Τώρα από την πιο μικρή κατηγορία μέχρι την πιο υψηλή θα πρέπει να είναι διαβασμένος, να έχει απαντήσεις σε όλα. Δεν νοείται σε μια ερώτηση οποιουδήποτε παίκτη να μην μπορεί να απαντήσει ή να εξηγήσει για ποιο λόγο γίνονται τα πράγματα με βάση την νοοτροπία του. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο άθλημα, όλα είναι σχετικά. 

«Ο Ολυμπιακός παίζει πάρα πολύ όμορφο μπάσκετ, καταπληκτική διαχείριση από τον Μπαρτζώκα»
 

Η πρώτη τα ταχύτητα του ελληνικού πρωταθλήματος βρίσκεται στην Ευρωλίγκα. Πως βλέπετε για τις ελληνικές μας ομάδες φέτος; 

Ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετικός φέτος, πάει πάρα πολύ καλά και όλοι περιμέναμε να είναι μια ομάδα που θα είναι εντός Play off και θα κυνηγούσε το πλεονέκτημα στα Play Off. Παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ, οι παίκτες φαίνονται και είναι διαβασμένοι και διαβάζουν τους αντιπάλους. Τους παρακολουθείς σαν να είναι όλα πολύ απλά, που εννοείται πως δεν είναι. Εκείνοι τα κάνουν. Υπάρχει καταπληκτική διαχείριση από τον coach Μπαρτζώκα, όποιος παίκτης κι αν μπαίνει διακρίνεται, δεν υπάρχει εγωισμός στην ομάδα και φαίνεται και επικρατεί ομαδικότητα. Η ευχάριστη έκπληξη δεν είναι ότι βρίσκεται στις υψηλές θέσεις ο Ολυμπιακός, αλλά ότι παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, παρότι το μπάτζετ έχει ανέβει σε σχέση με πέρσι όλοι περιμέναμε ότι θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σε βαθμολογικά και μπασκετικά, είναι γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν έχουν πάει πολύ καλά και αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα, εννοώ για το τακτικό κομμάτι. Πραγματικά θα έλεγα πως το βασικότερο πλεονέκτημα που βρίσκω σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια είναι πως καλείται να κυνηγήσει  το αποτέλεσμα. Ξεκινάει πολύ άσχημα, χάνει με μεγάλες διαφορές και είναι πολύ δύσκολο ειδικά στην Ευρωλίγκα να μπορείς να αλλάζεις το παιχνίδι και να περνάς μπροστά σε αυτό το επίπεδο πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι στην έδρα σου και χάνεις με διαφορά. Αν σκεφτούμε ειδικά πως η έδρα του Παναθηναϊκού δεν είναι μια έδρα που μπορείς να πάρεις διαφορές . Τις περισσότερες φορές όλες οι ομάδες είχαν ένα «τρόμο» να παίξουν στην έδρα του και απλά βλέπουμε πως αυτό το κάστρο δεν λειτουργεί τόσο πλέον. 

«Η συσπείρωση στην Εθνική θα φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε»

Coach, για να κλείσουμε θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς και για την Εθνική ομάδα με βάση τα αποτελέσματα που είχαμε, αλλά και με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει πλέον

Προφανώς και περιμέναμε περισσότερα από την Εθνική μας, ας μην κρυβόμαστε. Είχαμε την συγκυρία να παίξουμε με την Γερμανία που δεν ήταν ευτυχής στα χιαστί παιχνίδια. Βέβαια, όταν θες να ανεβείς στο βάθρο θα παίξεις και πολύ δύσκολα παιχνιδια για να κερδίσεις. Η συσπείρωση που υπάρχει θεωρώ πως είναι σε έναν πολύ καλό βαθμό και αν συνεχίσει να υφίσταται με επιμονή και υπομονή θα έχουμε αργά ή γρήγορα πάλι επιτυχίες παλαιών ετών. Δεν ξέρω αν θα είναι χρυσά ή όχι, αλλά θεωρώ πως δεν θα είμαστε μια ομάδα που θα αποκλείεται από τους  8. Όλα τα παιδιά που αγωνίζονται για εκείνη, όλο το team και ο κόσμος του μπάσκετ έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και όλοι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρήστος Σερέλης έντυπη έκδοση Zone Press

Έντυπη έκδοση Zone Press

Share me...

Η καλύτερη μπασκετική ιδέα και διαδικτυακά

Κύπρου 7 Μοσχάτο
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© Zone Press. All rights reserved.